SDP protiv zakonske zabrane pobačaja i umjetne oplodnje

U SDP-u drže da vjerske zajednice imaju svako pravo iznositi stavove kojima se protive pobačaju i umjetnoj oplodnji, da je takav njihov stav razumljiv, ali i smatraju kako bi nerazumno bilo takav stav ozakoniti, odnosno zakonom zabraniti pobačaj i umjetnu oplodnju..

Žao mu je, kaže, što vjerske zajednice o tako bitnim temama kao što su pobačaj i umjetna oplodnja u javnost izlaze u predbožićno vrijeme, u vrijeme predizborne kampanje.

"Pridružujemo se onima koji s pravom misle da bi bilo loše da se te teme koriste u dnevno-političke svrhe", rekao je Račan, napominjući da je pobačaj i za SDP "loša stvar", ali da u njegovoj stranci drže da se "takva loša stvar ne može riješiti pukim zakonom".

Za SDP je neprihvatljivo da političke stranke, posebno HDZ, o pitanjima pobačaja i umjetne oplodnje ne žele u javnosti iznijeti čvrsti stav, rekla je potpredsjednica SDP-a Željka Antunović.

"Pozivam i prozivam HDZ da se o tome precizno izjasni", rekla je Antunović.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić iznijela je podatke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo po kojima broj pobačaja od 1990. stalno pada, ali da raste broj pobačaja među adolescenticama.

Ipak, dodaje, najviše pobačaja (u 60 posto slučajeva) bilježi se kod žena u dobi od 30 do 39 godina, koje su u braku, a koje si, uglavnom zbog socijalnih razloga, ne mogu priuštiti treće dijete.

Upozorila je i da u saborskoj tiskari već nekoliko mjeseci leži prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji, smatra, hitno mora u saborsku proceduru kako bi se problematika umjetne oplodnje regulirala zakonom.

Upitani za komentar sudjelovanja 14 katoličkih udruga u prosvjedu protiv projekta Družba Adria, SDP-ovci su uvjereni da je riječ o pomaganju jednog dijela Crkve predizbornoj kampanji HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Jadranke Kosor.

"Katolička crkva, možda ne u samom vrhu, ali na nižim razinama, izravno se uključila u političku kampanju, agitirajući najčešće za HDZ-ovu kandidatkinju", ustvrdila je Željka Antunović.

(Hina) xtr ysšh

Pročitajte više