SDP: Slučaj Gotovina neće udaljiti Hrvatsku od EU

U SDP-u ne vjeruju da će "slučaj Gotovina" dovesti do udaljavanja Hrvatske od Europske unije, iako pojavljivanje odbjeglog generala Ante Gotovine pred haškim sudom smatraju ključnim političkim pitanjem, te pitanjem vjerodostojnosti prema europskim partnerima, istaknuto je na današnjem redovitom brifingu SDP-a.

U SDP-u kažu da je Hrvatska surađivala s Hagom i tužiteljstvom u svemu u čemu je mogla, no da vlast nije mogla učiniti ništa ako Gotovina nije u Hrvatskoj.

Ključna točka razilaženja sa Sudom za SDP-ovce je haška tvrdnja da je Gotovina u Hrvatskoj, iako su se, kažu, sve informacije koje je Hrvatska o Gotovininoj lokaciji dobila od haškog tužiteljstva pokazale neistinitima. Većinu takvih informacija, tvrde u SDP-u, policija je već i prije provjerila, a one su se pokazale lažnima.

Dodaju kako istovremeno neke europske policije i službe nisu provjerile hrvatska saznanja da se odbjegli general nalazi u zemljama Europske unije.

Stoga će po riječima visokopozicioniranog Vladinog dužnosnika iz redova SDP-a u cijeloj priči oko Gotovine netko morati priznati da je krivo startao.

Govoreći o pripremama za izbore u SDP-u ističu kako će na predizbornu kampanju, koja kako smatraju neće biti duga, ali će biti intenzivna, utrošiti oko pet milijuna kuna. Kažu da još nisu dogovoreni stranački slogani, ni izborne liste. Do konačnog sastavljanja lista neće govoriti niti o broju nestranačkih osoba na listama, no neka bi imena, najavljuju, mogla izazvati iznenađenja u javnosti.

Sastav izbornih lista namjeravaju držati u tajnosti neposredno do trenutka njihove predaje.

Komentirajući najave predsjednika Republike Stjepana Mesića da bi mogao odgoditi datum izbora SDP-ovci podsjećaju da se prema ustavnim odredbama izbori moraju održati najkasnije 60 dana nakon raspuštanja parlamenta, no vjeruju da će Predsjednik oko datuma izbora ipak prihvatiti stav koalicije da se održe 23. studenoga.

Podsjetili su da izborna koalicija na nacionalnoj razini još nikome nije ponuđena, a da će o mogućim suradnjama u pojedinim izbornim jedinicama vodstvo SDP-a raspravit s lokalnim vodstvima stranke.

Na brifingu je najavljeno da će ovaj tjedan vrh stranke raspravljati o mogućnosti proglašenja gospodarskog pojasa, te da će o toj temi najvjerojatnije zajednički istupiti sa svojim koalicijskim partnerima.

Vezano uz pitanje gospodarskog pojasa najvažnije je utvrditi što je u ovom trenutku najpovoljnije za Hrvatsku, ističu u SDP-u.

(Hina) am sšh

Pročitajte više