SDP: U zagrebačkom naselju Ježdovec događa se beskrupulozna krađa uz naklonost države

"LOKACIJA zagrebačkog naselja Ježdovec područje je beskrupulozne krađe mineralne sirovine, nelegalnog odlaganja građevinskog i drugog otpada u iskopima šljunka i pijeska. S obzirom na to da se ova lokacija nalazi na vodonosnom području uzvodno od zagrebačkog vodocrpilišta Mala Mlaka, otvaranjem ovakvih ekoloških rana u vodonosniku ugrožavaju se strateški izvori vode te time zdravlje ljudi i životinja, ali i ekološka ravnoteža cijelog područja", naglasili su danas čelnici SDP-a Mirela Holy, potpredsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskoga sabora, i Goran Kutlić, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Naime, oni su danas upozorili na  moguću spregu državne vlasti i beskrupuloznih ilegalnih eksploatatora šljunka.

Sprega s kriminalom

"Državna vlast već godinama pokazuje zabrinjavajuću nemoć u zaštiti strateških interesa i opasnu nesklonost kažnjavanju beskrupuloznih pljačkaša mineralnih sirovina i zločinaca protiv okoliša. Ova se situacija godinama ne rješava usprkos modernim tehnologijama, satelitskim snimkama i mogućnosti digitalnog nadzora. Da situacija bude apsurdnija Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba početkom 2010. godine donio je Rješenje kojim se arheološki lokalitet Prek u Ježdovečkoj šumi stavlja pod preventivnu zaštitu do donošenja rješenja o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra", naglasili su na konferenciji za novinare.

Kako se dodali ovakva neprihvatljiva situacija može se tumačiti ili kao strah nadležnih službi od kriminalnih skupina koje se bave ovim poslovima, ili pak kao spregu, odnosno organizirani kriminal, između vlasti i kriminalnih eksploatatora šljunka.

Egzistencijalni problem

"U 21. stoljeću u kojemu se o vodi govori kao strateškom resursu zbog kojeg će se vjerojatno uskoro voditi ratovi, vlast bi trebala prioritetno rješavati ovaj egzistencijalni problem te putem intenzivnog i suvremenog nadzora zaštititi lokalitete budućih vodocrpilišta (npr. 24-satni digitalni nadzor, aero-foto ili satelitski nadzor", zaključili su na kraju.

Pročitajte više