SDP-ov gradonačelnik Rijeke: Hrvatska na začelju po plaćama i drugim pravima radnika

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Predsjednik riječkoga SDP-a Marko Filipović pozvao je građane da sudjeluju u proslavi Međunarodnog praznika rada 1. svibnja na Trsatu u Rijeci, u organizaciji ove stranke, ističući da treba dostojanstveno obilježiti stjecanje radničkih i ljudskih prava.

Marko Filipović je na konferenciji za novinstvo u ponedjeljak  istaknuo da radnička i ljudska prava nisu došla sama od sebe, nego se za njih trebalo izboriti. Ovo je jedan od najvažnijih praznika za nas u SDP-u te na je dostojanstvo radnika temeljna postavka, rekao je.

Filipović je naveo da su danas radnici u Hrvatskoj u teškoj situaciji, opterećeni inflacijom koja utječe na njihove životne troškove. Istaknuo je da je Hrvatska na začelju prema visini plaća drugim pravima radnika.

Naglasio je da se tijekom njegova gradonačelničkog mandata u Rijeci postizao dogovor s predstavnicima sindikata komunalnih društava i ustanova u vlasništvu Grada Rijeke. Znatno su povećana njihova materijalna prava i plaće te smo očuvali socijalni mir, rekao je.

Predstavnica SDP-a u Europskom parlamentu Romana Jerković ustvrdila je da je i Europski parlament učinio zaokret, ponukan krizama poput sigurnosne, zdravstvene i energetske, te donio nekoliko zakona kojima se nastoji održati i povećati razina zaštite socijalnih i radničkih prava. Ovo tijelo ne može izravno utjecati na donošenje mjera, ali je pronašlo odgovarajuće alate kojima donosni smjernice i okvire djelovanja na ovom području državnim tijelima, rekla je.

Pročitajte više