SDP-ov kandidat za istarskog župana: IDS-ov Miletić je pogodovao ruskom investitoru

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

KANDIDAT SDP-a za istarskog župana Danijel Ferić danas se, govoreći o protukandidatu Borisu Miletiću (IDS), pozvao na objavu na Facebook profilu Istra Leaks, u kojoj se Miletića optužuje za pogodovanje ruskom investitoru Victorovu, te je ocijenio kako je riječ o optužbama za korupciju.

"Klupko oko Borisa Miletića se očito počelo odmotavati nakon što su građani vidjeli da su promjene u Istri moguće i ostvarive i da je IDS izgubio neke svoje dugogodišnje utvrde, poput gradova Vodnjana i Buzeta. Optužbe za korupciju koje su iznesene protiv predsjednika IDS-a govore o tome kako je Miletić prije sedam godina Nikolayu Victorovu dodijelio titulu počasnoga građanina Pule u nastojanjima da mu pomogne ostvariti hrvatsko državljanstvo", rekao je Ferić.

Victorov je dobio povelju počasnoga građanina kako bi što prije mogao dobiti hrvatsko državljanstvo, rekao je Ferić, ističući da mu je ta titula bila potrebna zbog neispunjenih uvjeta budući da nije imao prijavljen neprekidni boravak u trajanju od osam godina.

"Miletić utjecao na ravnatelja Lučke uprave kako bi Victorov prošao na natječaju"

Ferić je istaknuo i da snimke, čija se autentičnost provjerava, navode da Miletić kao gradonačelnik politički utječe na tijek natječaja koji uopće nije u njegovoj ingerenciji. Na natječaj za koncesiju za obavljanje gospodarske djelatnosti 2014., koja uključuje obavljanje lučkih djelatnosti i koja zahtijeva korištenje starih i gradnju novih građevina i drugih objekata na lučkom području Ribarska koliba, ponudu su predali Pomorsko učilište Euronautik te Zelena šuma u vlasništvu Nikolaya Victorova.

"Gradonačelnik Miletić koristio se svojim utjecajem na ravnatelja Lučke uprave Pula Donalda de Gravisija kako bi Victorov prošao na natječaju", ustvrdio je Ferić. 

Dodao je da je Grad Pula nakon toga Victorovu nekoliko puta činio razne pogodnosti iz kojih je vidljivo da su Miletić i Rus vrlo bliski, što podnositelje kaznene prijave navodi na zaključak da je pulski gradonačelnik u tim poslovima na račun Grada ostvario osobnu korist.

"Istra treba biti fer Istra jednakih šansi za sve"

Ferić podupire zviždače iz IDS-a i pulske gradske uprave "koji su smogli snage i otkrili svoja saznanja o možebitnim kriminalnim aktivnostima Borisa Miletića".

"Objava na Facebook profilu Istra Leaksa, koju su već prenijeli neki mediji, sadržava kronologiju inkriminirane radnje - događaja koji se Miletiću stavlja na teret", rekao je Ferić. Ponovio je da Istra treba biti "fer Istra jednakih šansi za sve, a ne bankomat u zagrljaju korupcijske hobotnice nekih IDS-ovaca". 

Podsjetio je da se imunitet od kaznenog progona skidao saborskim članovima IDS-a, županima Ivanu Jakovčiću i Valteru Flegi. "Istra, nažalost, i po tome prednjači u Hrvatskoj. Za političku higijenu u Istri je dobro da se stvari što prije raščiste i da građani dobro promisle kome će ubuduće dati svoj glas jer sad IDS šalje i trećeg kandidata za župana, prepunog afera i štetnih odluka, Borisa Miletića", rekao je Ferić. 

Pročitajte više