SDP-ova kap koja je prelila čašu: Ostat ćemo suzdržani pri glasanju za ministarske kandidate

NA DANAŠNJOJ sjednici Hrvatskog sabora na kojoj se raspravljalo o imenovanju novih ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa, Zoran Milanović, predsjednik SDP, kazao je kako će njegova stranka ostati suzdržana pri glasanju.

"Nema čuda, treba raditi. Promijenjena su četiri ministra u protekle četiri godine. Mi ne pozivamo na nered na ulicama, nego na odgovornost, nego se služimo demokratskim institucijama. Odgovornim držimo premijera Sanadera", rekao je Milanović postavivši pitanje kako to da su smijenjeni ministri o kojima smo slušali hvalospjeve, jer riječ je osobama "koje su dobile povjerenje".

"Ovo nije galama SDP-a, nego samo kap koja je prelila čašu"

"Ovo nije galama SDP-a, nego samo kap koja je prelila čašu. Već 2005. godine prilikom uhićenja jednog građanina,  čuli smo prijetnje od Sanadera kako su sve službe dobile nalog za obračunavanje s organiziranim kriminalom. Prije nekoliko dana smo čuli istu priču", podsjetio je Milanović.

"Od ministra unutrašnjih poslova se traži da počisti augijeve staje, a to neće moći bez premijerove potpore. A pitanje je zašto nijedan ministar dosad nije imao takvo povjerenje", zapitao se Milanović nastavivši da ministru pravosuđa želi puno sreće s kadrovima s kojima će raditi i "više podrške od one koju je do jučer imala Ana Lovrin".

"Stvaranje klime neurotičnog straha"

Emir Tomljanović pročitao je u ime HDZ-a govor koji vrlo očigledno nije sam složio. Napomenuo je kako je vlada odlučila na poteze kojima će se ojačati demokratske institucije, te pokrenuti "eliminaciju organiziranog kriminala i svih mafijaških elemenata iz hrvatskog društva".
"Stvaranje klime neurotičnog straha", pročitao je Tomljanović, "govori puno o onima koji predlažu tzv. jednostavna rješenja".

Treba dati podršku svim institucijama kojima će se ojačati hrvatske demokracija, zaključio je Tomljanović. Ukratko, svatko tko poziva na izglasavanje nepovjerenja vladi poziva i na puč, dalo se pročitati između redova teksta kojeg je Tomljanović pročitao.
Vladimir Šišljagić je u ime HDSSB-a podsjetio kako je Faber 2005. dekretom došao u Osijek da bi rasvijetlio mafijaška ubojstva u Osijeku. "Nijedno nije riješio. Štoviše, dok je bio načelnik, dogodilo se još jedno ubojstvo".

"Pogledajte javne nabave  i natječaje. Tu gledajte organizirani kriminal"

"Žalosno je ovo što se događa, ali siguran sam da je to samo posljedica u trenutku kad određeni pojedinci stanu na put mafiji i organiziranom kriminalu.". rekao je Šišljagić, spomenuvši pri tome i kako organizirani kriminal operira s legalnim poslovima, do kojih dolazi na legalan način, putem javnih nabava, građevinskim poslovima.

"Pogledajte javne nabave  i natječaje. Tu gledajte organizirani kriminal", upozorio je Šišljagić, najavivši kako HDSSB ostaje suzdržan, kao i kad su birani zadnji ministri, te će iz daljine procijeniti njihov rad.

J.D.
Foto: Index

Pročitajte više