SDP-ovac koji je podržao Puljka napao lokalnog šefa stranke: Politikantski klaune

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

SDP-ovac Damir Barbir prije dva dana glasao je za odluku o dizanju 150 milijuna eura kredita Europske investicijske banke u Gradskom vijeću Splita. Osim što je vijećnik, Barbir je i tajnik SDP-a za Dalmaciju.

Njegov glas izazvao je raskol između njega i predsjednika splitskog SDP-a Davora Matijevića, koji je bio protiv odluke. Barbirov glas bio je presudan za osiguravanje većine sa 16 glasova podrške, dok je 15 splitskih vijećnika bilo protiv.

Matijević je najavio da će pokrenuti postupak izbacivanja Barbira iz SDP-a. Šef splitskog ogranka stranke kaže da je Barbir glasao protivno stajalištima SDP-ovih tijela.

"Došlo je do raskola između nas dvojice SDP-ovih vijećnika, to je veliki udarac za SDP i ja sam razočaran te se ispričavam našim biračima i građanima zbog ovog Barbirovog glasanja mimo odluke SDP-a", kazao je Matijević.

Barbir se o tome oglasio na Facebooku. Njegov status prenosimo u cijelosti.

Barbir: Tko će mi suditi? Jedan sudac (Davor Matijević) i stotine Pilata (u liku Peđe Grbina)

"Počeo je proces mojeg izbacivanja iz SDP-a. Gradski odbor splitskog SDP-a je nešto kao odluku donio jednoglasno. Jer zaista je za to i dovoljan jedan glas - onaj Davora Matijevića. On je moj jedini sudac u ovom procesu koji nema ni biblijske dimenzije kakve sam namjerno stavio u naslov niti političko povijesne (Milost ne tražim niti bih vam je dao) kakvih je bilo u povijesti suđenja.

Ali dopustite mi da sam u svojem običnom životu i razini politike koju sam dosegnuo, ipak mislio da su neki povijesno namješteni obrasci suđenja ipak namijenjeni samo za političku elitu, a ne i za nas običnu 'raju'. Kad ono i meni s tako tankim političkim životopisom odjednom pokucalo na vrata epsko suđenje, koje će - po moju žalost - ipak biti sasvim amaterski igrokaz.

A s moje bezgrešne strane (kako se očekuje da sam sebe branim) trebao bi biti onaj obrazac 'za ničim ne žalim / ponovio bih sve isto / bla-bla...', ali nije tako. Sve ono što je bio moj stvarni propust sada će u splitskom SDP-u nastaviti činiti nekoliko 'Barbira' čije ponašanje puno bolje razumijem sad kad je moja pozicija postala izolirana.

"Očekivao sam da će Matijević shvatiti da je interes SDP-a da bude uz gradonačelnika, a ne HDZ"

Moj propust, sada vidljiv i meni samom, je u tome što se nisam oglasio nekoliko dana prije sjednice. A to vam ide tako da se sve onako nadate da će se stvari nekako kompromisno posložiti, kao i najčešće. Mi ćemo tražiti neke dodatne osigurače, ma kako oni nerealni ili nebitni bili, Puljak će nešto objasniti, mi ćemo napola prihvatiti, Puljak će reći da je to i mislio, mi ćemo reći da će naše ruke za većinu i dalje ovisiti o tome koji projekti će dolaziti na Gradsko vijeće, a tražit ćemo i ove iz ugovora - i onda će sve proći...

Kad sam vidio da je, kako narod kaže, 'vrag odnio šalu' pola dana prije glasanja poslao sam poruku predsjedniku stranke i nekim članovima Predsjedništva nacionalnog SDP-a, jer više nije ni bilo vremena za splitski organizaciju, budući da je sjednica trajala, a i 'škare i sukno' su ionako bile u Matijevićevim rukama, kojemu je rušenje suradnje s Puljkom i Centrom ionako polujavno otkriveni cilj... Jedan od članova Predsjedništva SDP-a Hrvatske mi se pisanim porukama javio i dao do znanja da je otvorio komunikaciju i s Davorom Matijevićem..., ali do trenutka glasanja nisam dobio nikakav input ni od koga. Tišina...Toliko o mojoj izdaji SDP-a.

Očekivao sam da će Davor Matijević biti kontaktiran (i bio je) i da će se politički shvatiti da je interes SDP-a da bude uz gradonačelnika, a ne HDZ. Očekivao sam čak i političko lukavstvo Davora Matijevića, jer je politički okretan, da će shvatiti kako mu je ipak logičnije da ne otkriva svoju netrpeljivost prema Puljku do razine grupiranja s Kerumovcima. Ali pogriješio sam u procjeni.

"Umjesto da nama dvojici sudi netko treći neutralan, sudit ćemo jedan drugome"

Ostao sam sam, kako kaže jedna pjesma, kao što ću i sada ostati sam u ovom suđenju, jer Davor Matijević već najavljuje da će sve proći - jednoglasno. Jer zaista je za to dovoljan jedan jedini glas - onaj njegov. I tako umjesto da nama dvojici "sudi" netko treći neutralan, jedan će suditi drugome.

Njegova većina u Gradskom odboru SDP-a ionako slijedi njegov glas, a onih nekoliko kolega koje ipak misle drukčije, učinit će isto što i ja do jučer. Šutjet će i očekivati nemoguće - da se stvari nekako izglade zbog javnosti. A neće.

Korektnim, ali šutljivim članovima splitskog Gradskog odbora i Predsjedništva SDP-a, a i cijelog SDP-a, objasnit ću samo za koju cijenu sam ih 'izdao' i svrstao se uz većinu i Puljka. Moram to učiniti da ih sačuvam od politološke idiotarije koju je izmislio Davor Matijević.

Barbir Matijeviću: Politikantski klaune, politološki analfabetu

On kaže da sam se ja, kao i svi takvi (da ih ne nabrajam uz koga me sve svrstao, zamjenom teze), prodao pretrčavajući većini. Pa politikantski klaune i ti si do četvrtka bio dio te većine. I to si samoinicijativno potrčao reći nakon zadnjih izbora. Mi smo se, SDP, ponudili Puljku i Centru da se obavi konstituiranje ovog saziva Gradskog vijeća.

Može se to zvati koalicijom, može projektnom suradnjom, može i dan za danom suradnjom, ali bez nas nije nikad ni bilo većine kao takve! Politološki analfabetu, ja sam častan čovjek, a SDP je za mene časna stranka koja ne izdaje partnera u prvom zavoju. Partnera kojeg smo sami takvim proglasili!

"Je li izdajnik onaj tko je promijenio stranu ili onaj koji je na strani koju smo sami izabrali i ostao?"

Kad si žeton objavio na svojem FB-u, to je kao da si ga stavio na vlastito čelo, jer ništa mu drugo ni ne priliči. Toliko o tvojem politološkom znanju tko je kamo pretrčao. Ja u većinu kojoj smo sami pristupili ili ti u HDZ-ovu manjinu koju si sam izabrao.

Je li izdajnik onaj tko je promijenio stranu ili onaj koji je na strani koju smo sami izabrali i ostao? Džaba su stari Grci izmislili logiku, kad je neki u 21. stoljeću negiraju i još se smatraju intelektualcima i političarima.

"Matijević je izdao budućnost borbe protiv modela koji je uspostavio HDZ"

Davor Matijević je sadržajno izdao socijaldemokraciju i Davor Matijević je izdao budućnost borbe protiv modela koji je uspostavio HDZ. Pa imamo i dokaz - pogledajmo semafor! HDZ, Kerumovci, DP, jedan Mostovac i jedinstveni SDP-ovac Davor Matijević. Svi svoji na okupu. Amen.

Slijedi moje izbacivanje iz SDP-a, stranke koju sam izabrao i sudjelovao u građenju koliko sam znao i mogao. Ali sad je to irelevantno, jer nije bilo ni najmanje šanse da ja svoje ime stavim u taj vaš niz. Točka", objavio je Barbir na Facebooku.

Tko će mi suditi? Jedan sudac (Davor Matijević) i stotine Pilata (u liku Peđe Grbina) Počeo je proces mojeg izbacivanja...

Objavljuje Damir BarbirSubota, 8. srpnja 2023.

 

Pročitajte više