SDP-OVAC O AGROKORU "Vraćat ćemo Gazdine dugove"

Foto: FAH

GOSTUJUĆI u emisiji Nedjeljom u dva Peđa Grbin osvrnuo se na  spremnost Sberbanka da tuži hrvatsku državu i opasnost da, smatra on, Hrvatska mora Rusima vratiti 1,1 milijardu eura.

Sberbank je najveći kreditor Agrokora koji im je plasirao 1,1 milijardu eura. Posljednja tranša u iznosu od 100 milijuna eura isplaćena je uoči Lexa Agrokor, a kako nisu mogli dobiti "senior status", odnosno mogućnost prioritetne naplate i za taj kredit, odustali su od daljnjeg kreditiranja. I ne samo to, najavili su da razmatraju prodaju svojih zajmova koje su plasirali hrvatskom koncernu, te da bi na sudu mogli tražiti rješavanje svojih financijskih problema.

Pitali smo Grbina hoće li se Rusi moći namiriti od prodaje Agrokorove imovine i kolika je prijetnja eventualne tužbe za porezne obveznike, ako bi tražili milijardu eura, ne bi li to značilo da se nisu ništa uspjeli naplatiti od imovine?

"U trenutku u kojem je Sberbank najavio tužbu moja je obveza kazati što to znači. Ne možemo znati za koliki će iznos tužiti Hrvatsku, ali to je gornja granica", kazao je.

Agrokor je ostao bez imovine vrijedne 20 do 25 milijardu kuna


Podsjeća kako je Slovenija prošli tjedan donijela zakon kojim je zabranjena svaka kapitalna transakcija između Mercatora i Agrokora.

"Ako uzmemo u obzir da Agrokor vrijedi prema procjenama 50 do 60 milijardi kuna, a Mercator 20 do 25 milijardi, znači da je Agrokor prošli tjedan ostao bez imovine u Sloveniji vrijedne 20 do 25 milijardi kuna", smatra.

Izvanredni upravitelj Mercatora sada kontrolira odlijevanje Mercatorova novca u Agrokor. "Mercator sada ne može isplaćivati svojem vlasniku ništa. Sada sami procijenite vrijede li Agrokoru dionice Mercatora više ili manje nego prije nego što je taj zakon usvojen".

Nadalje, u Lex Agrokoru stoji da će tražbine koje nastanu u novom poslovanju imati prednost pred starima pa se vrijednost Agrokorove imovine iz koje će se namiriti stari vjerovnici iz dana u dan smanjuje, upozorava SDP-ovac.

Grbin: Plaćat ćemo dugove, pa nek se poslije regresiramo

Pitali smo ga može li Agrokor prodati Mercator kako bi podmirio dugove.  "Slovenci su postavili takva ograničenja da nitko pri zdravoj pameti bez odobrenja slovenske vlade neće pristati ulaziti u priču oko Mercatora", odgovorio je.

"Od prvog dana sam  govorio da donošenje Lex Agrokora, s političkim uplitanjem i mijenjanjem redoslijeda naplate dovodi Hrvatsku u mogućnost obveze naknadne štete Agrokorovim vjerovnicima. To znači da smo preuzeli Gazdine dugove, pa nek se mi poslije regresiramo od Agrokora", zaključio je.

Pročitajte više