SDP-ovac od Krstičevića traži odgovore o nabavi borbenih aviona

Foto: FAH

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu i hrvatski premijer Andrej Plenković su se u četvrtak na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu dogovorili da u okviru odredbi natječaja nastave razgovore o prodaji izraelskih borbenih zrakoplova F-16s Hrvatskoj koja je u fazi obnove svog ratnog zrakoplovstva, objavio je u petak ured izraelskog premijera.

Povodom toga je SDP-ov saborski zastupnik Franko Vidović zatražio od predsjednika sabora Gordana Jandrokovića da proslijedi njegovo zastupničko pitanje ministru obrane Damiru Krstičeviću, prenosi N1.

"Jeste li upoznati s informacijom da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske gospodin Plenković dogovorio kupnju zrakoplova od Izraela kao što je objavljeno iz izraelskih izvora i da li možete te informacije potvrditi?

Temeljem cijelog postupka provedenog natječaja zrakoplova za potrebe HRZiPZO, te vodeći se Vašim izjavama u kojima ste Odbor za obranu Hrvatskog sabora uvjeravali u transparentnost i potpunu dostupnost svih informacija u ovom natječaju do sada smo podržavali postupak nabave uz nekoliko uvjeta, cijeneći i da je potrebno zadržati znanje o ratnom zrakoplovstvu kao i borbenu sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Vijesti koje su objavljene u izraelskim medijima iz izraelskih izvora govore upravo suprotno o cijelom postupku te ovim putem od Vas molim objašnjenje", pitanja su na koja Vidović traži odgovore.

Pročitajte više