SDP-ovci najutjecajniji u Europskom parlamentu, HDZ-ovci irelevantni

Foto: Screenshot N1

POZNATI think-tank VoteWatch Europe svake godine rangira zastupnike u Europskom parlamentu po utjecaju, a ove godine su naročito zanimljivi rezultati koji se odnose na eurozastupnike iz Hrvatske.

Najutjecajniji hrvatski eurozastupnik je SDP-ovac Tonino Picula, slijedi ga stranačka kolegica Biljana Borzan, dok je na trećem mjestu Valter Flego iz IDS-a.

Indeks utjecaja mjeri politički utjecaj u smislu moći oblikovanja zakonodavstva, osvajanja glasova i oblikovanja debata, kao i društveni utjecaj u smislu sposobnosti da utječe na ljude, oblikuje javni diskurs i izgradnju podrške.

Picula i Borzan najutjecajniji hrvatski eurozastupnici

"Hrvatski socijaldemokrat je zadužen za godišnja izvješća o napretku Crne Gore i predsjeda radnom grupom Europskog parlamenta za zapadni Balkan. Nedavno je pripremio izvješće s preporukama za proširenje za summit o zapadnom Balkanu", stoji u objavi spomenutog think-tanka.

Biljanu Borzan se pak hvali zbog njenog rada na zaštiti potrošača i borbe za prava žena, dok se Flego ističe svojom ulogom u politici Europske unije prema Crnoj Gori, ali i o temama digitalizacije.

Loš plasman HDZ-ovih eurozastupnika

Picula i Borzan su članovi frakcije socijalista i demokrata, dok je Flego član liberalne frakcije u Europskom parlamentu.

Znakovito je da među najutjecajnijim eurozastupnicima nema nikoga iz HDZ-a. HDZ-ovi eurozastupnici su Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Sunčana Glavak i Željana Zovko.

Pročitajte više