SDSS je obmanut: "Uzelac je digao ruku jer je vjerovao ministrima"

"ONI IMAJU različita gledišta. Svi moraju podnijeti teret krize koja do sada nije viđena u svijetu, pa i Srbi", kazao je premijer Ivo Sanader misleći na svog koalicijskog partnera SDSS koji je je jutros u Saboru uskratio svoje glasove kod izglasavanje rebalansa proračuna, ali to isto jučer nije učinio predstavnik SDSS-a u Vladi.

No, kako Index doznaje, a što nam je i potvrđeno u SDSS-u, čini se da je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac bio u najmanju ruku obmanut jer prilikom glasanja u Vladi nije ni znao koje se konkretne brojke spominju u rebalansu proračuna, već je vjerovao na riječ resornim ministrima.

Srbi napustili HDZ: U Saboru izglasan "čudotvorni" rebalans proračuna

Podsjetimo, zastupnici SDSS-a nisu se složili s rebalansom te su bili na strani oporbe koja je danas imala nedovoljnih 59 glasova protiv izglasavanja rebalansiranog proračuna. Premijer Sanader u tome ni vidi ništa "revolucionarno", već kaže kako je tek riječ o različitim gledištima.

"SDSS je u Vladi glasao za rebalans proračuna, a u Saboru nije, što pokazuje da oni imaju različita gledišta", rekao je Sanader dodajući da je rebalans na kraju prošao sa 79 glasova. Štoviše Sanader se prisjetio ZERP-a i pitanja priznanja Kosova kada nisu svima odgovarale odluke Vlade, no svejedno koalicija nije bila ugrožena.

U povjerenju digao ruku

"Nisu svima sve odluke odgovarale" zaključio je Sanader famu oko glasanja SDSS-a.

No, unatoč Sanaderovom čvrstom stavu da je riječ o različitim gledištima unutar SDSS-a, s time se ne slaže lider SDSS-a, Milorad Pupovac.

"Na tzv. svečanoj sjednici Vlade RH na kojoj je bio nazočan i predsjednik Stjepan Mesić, potpredsjednik Uzelac digao je ruke za rebalans proračuna jer je vjerovao u ono što mu govore ministri u Vladi. Tada nije ni vidio brojke, a u dobroj vjeri i na povjerenje podigao je ruku, da bi se kasnije utvrdilo da su brojke sasvim drugačije", kazao je za Index Pupovac dodajući kako njegova stranka, iako koalicijski partner u Vladi, nije bila upoznata s detaljima rebalansa proračuna.

Ostalima je normalno da šute, nama nije

"Ako Sanader kaže da i Srbi moraju podnijeti dio krize, ja se slažem s tim. Slažem se i da Srbi podnesu i veći dio, ako treba, no ne mogu se složiti da bez obrazloženja Srbi podnesu najveći dio", kazao je Pupovac tvrdeći kako su u rebalansu proračuna najviše zakinuta područja od posebne državne skrbi. Štoviše, kaže Pupovac zakinuta je obnova infrastrukture u tim krajevima pa se nikako ne može govoriti o razvojnom proračunu.

"Možda je ostalim koalicijskim partnerima normalno da HDZ donosi rebalans i ostale mjere bez konzultacija ali nama to nije normalno i nećemo šutjeti", kazao je Pupovac dodajući kako ne prihvaćaju da su Srbi najveći problem ove krize te da se na njih prebacuje odgovornost kao što je to danas pokušao učiniti Sanader.

Izaziva Uzelca da objavi istinu

"Sanader je danas sa svojom izjavom samo izazvao Uzelca da objasni javnosti što se zapravo događalo", kazao je Pupovac vrativši se ponovno na sporno izglasavanje rebalansa u Vladi. Kako kaže Pupovac, Uzelac je tada vjerovao ministrima te je mislio da je takav rebalans podložan pregovorima među koalicijskim partnerima. No, kada se uvidom u brojke došlo do saznanja da to baš i nije istina, SDSS je tražio pregovore s Vladom koji nisu rezultirali promjenom rebalansa.

"Možda je tako i bolje da nisu prošli. Možda bi u javnosti opet ispalo da Srbi traže kruha povrh pogače" kazao je Pupovac dodajući još jednom kako ne prihvaćaju svaljivanje krivice. No, na izravno pitanje hoće li se "obmana" u Vladi odraziti na buduću suradnju u vladajućoj koaliciji, te hoće li eventualno SDSS izaći iz saveza s HDZ-om, nismo dobili i konkretan odgovor.

"SDSS nije ušao u ovu Vladu kako bi sada nametao Vladi neke zaključke već je ušao u najboljoj volji i vjeri kako će Vladi doprinijeti boljitku svih građana Hrvatske. Kada ocijenimo kako to više ne odgovara istini, izaći ćemo iz Vlade", kazao je na kraju Pupovac.

Ilko Ćimić
Foto: Damir Glibušić (Cropix)/Index (Arhiva)

Pročitajte više