Sedam stvari koje odmah možete učiniti za ljude u Alepu

Foto: Hina

SIRIJSKA vojska kontrolira cijeli Alep, posljednje veliko uporište pobunjenika. U isto vrijeme, brojni promatrači svjedoci su sumraku civilizacije, ljudski život ovih dana u ovom sirijskom gradu ne vrijedi mnogo. Baš kao mnogo puta dosad, svijet sve samo promatra. Upworthy je sastavio listu stvari koje odmah možeš napraviti da bi pomogao napaćenim stanovnicima Alepa.

1. Podržite Bijele kacige

Bijele kacige su organizacija koja djeluje uglavnom u područjima Sirije koji su pod kontrolom pobunjenika, a već mjesecima su aktivni i u Alepu. Riječ je o spasilačkoj organizaciji koja je zaslužna za desetke tisuća spašenih života. Osim pukog spašavanja ljudi iz ruševina nakon bombardiranja, ova organizacija skupa novac za medicinska pomagala za ranjenike, ali i pomoć za obitelji palih kolega.

Iako ih mnogi prozivaju za politikanstvo, oni ipak trenutno tamo spašavaju živote. Donirati ih možete na njihovoj stranici.

2. Podrži Liječnike bez granica

Za razliku od Bijelih kaciga, Liječnici bez granica su odavno poznata organizacija čije ime dovoljno govori o tome što im je misija. Liječnici bez granica aktivni su u Africi, ali i u ratom zahvaćenoj Siriji te drugim zemljama Bliskog istoka, primjerice Afganistanu. Česte su kolateralne žrtve rata, a djeluju često u nemogućim uvjetima.

Podržati ih možete ovdje.

3. Podrži Sirijsko - američko medicinsko društvo

Organizacija koja vodi desetke medicinskih operacija diljem Sirije i u zemljama koje imaju velik priljev izbjeglica iz ovog rata. Prošle su godine medicinski na ovaj ili onaj način pomogli 3 milijuna Sirijaca.

Ovdje im možete pomoći.

4. Podržite Međunarodni odbor za spašavanje (IRC)

IRC podupire ljude koji bježe od rata i sukoba u zemlje diljem svijeta, uključujući sirijske izbjeglice.

5. Poduprite Save the Children

Save the Children radi s raseljenom i izbjegličkom djecom te obiteljima žrtvama ratnih sukoba.


6. Otiđite na prosvjed. Ili ga započnite

Građani Londona i Istanbula već su izašli na nekoliko prosvjeda kako bi upozorili na stvari koje se događaju u Siriji. Naravno, građanski prosvjed sigurno neće promijeniti tijek rata u Siriji niti će izravno spasiti živote, ali može vladama zemalja poslati poruku da bi se više trebale uključiti u pružanje pomoći Siriji, bilo da je riječ o sprečavanju daljnjih sukoba ili pak pomaganju potrebitima.

7. Pomozi izbjeglicama

Diljem svijeta nalazi se na milijune izbjeglica. Velik dio njih posljednjih godina dolaze iz Sirije,  mnogi baš iz Alepa. Od početka krize i rata 2011. godine, sudbina brojnih izbjeglica postala je predmet spora u brojnim svjetskim zemljama. Protuizbjegličko raspoloženje nekima je čak pomoglo da pobijede na izborima u svojim zemljama. To treba zaustaviti. Najčovječnija stvar koja se može napraviti je da se sa strane stave brojni strahovi i da se ljudima koji su pobjegli od strahota rata pruži prilika za novi početak. Barem bi brojni Hrvati trebali znati kako je ti rat uništi sve što si imao.
 

 

Pročitajte više