Šef agencije za atomsku energiju sastao se s Rusima zbog najveće europske nuklearke

Foto: EPA

ŠEF UN-ove agencije za nuklearni nadzor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sastao se jutros s ruskim izaslanstvom u Istanbulu kako bi razgovarali o sigurnosti u nuklearnoj elektrani Zaporižja u Ukrajini koja je pod ruskom kontrolom. 

Najveća europska nuklearka Zaporižja, koju je Rusija zauzela nedugo nakon početka svoje invazije, ponovno se našla na meti granatiranja tijekom vikenda, što je dovelo do ponovnih poziva IAEA-e da se oko nje stvori zaštitna zona kako bi se spriječila nuklearna katastrofa, izvijestio je Reuters.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje elektrane posljednjih mjeseci koje je oštetilo zgrade i izbacilo električne vodove koji opskrbljuju elektranu, a koji su ključni za hlađenje goriva šest reaktora i izbjegavanje nuklearnog taljenja.

"Glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi sastao se danas u Istanbulu s ruskim izaslanstvom koje je predvodio generalni direktor Rosatoma Alexey Lihačev radi konzultacija o operativnim aspektima koji se odnose na sigurnost u nuklearnoj elektrani Zaporižja u Ukrajini i o hitnom uspostavljanju zaštitne zone", objavila je IAEA na Twitteru.

Pročitajte više