Šef britanskih špijuna poslao poruku Rusima koji se protive ratu

Foto: EPA

Čelnik britanske inozemne tajne službe MI6 u srijedu je pozvao Ruse zgrožene ratom u Ukrajini da se udruže s tom agencijom kako bi stali na kraj agresiji. U drugom govoru otkako je postao čelnik MI6-a 2020. godine Richard Moore je rekao kako je mala vjerojatnost da će Rusija ponovo postići zamah u Ukrajini. 

Govoreći u britanskom veleposlanstvu u Pragu čelnik obavještajaca usporedio je trenutnu situaciju u Ukrajini s Praškim proljećem iz 1968., koje su sovjetske vlasti ugušile. 

"Dok svjedoče podmitljivosti, unutarnjim sukobima i bešćutnoj nesposobnosti svojih vođa - ljudskom faktoru u najgorem izdanju - mnogi Rusi suočeni su s istim dilemama kao i njihovi prethodnici 1968.", kazao je. 

"Naša vrata su uvijek otvorena"

"Pozivam ih da učine ono što su učinili i drugi u proteklih 18 mjeseci - da nam se pridruže. Naša su vrata uvijek otvorena. Njihove tajne bit će sigurne s nama i zajedno ćemo raditi na zaustavljanju krvoprolića."

Moore je u svom govoru rekao i kako je pokušaj pobune skupine Wagner u lipnju pokazao da je ruski predsjednik Vladimir Putin pod pritiskom te je dodao da je optimističan oko uspješnosti ukrajinske protuofenzive. 

Pročitajte više