KORONAVIRUS

Šef Doma zdravlja Zagrebačke županije ima koronu

Foto: FAH, DZ Zagrebačke županije

RAVNATELJ Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman (koji je 2009. smijenjen s mjesta šefa HZZO-a) zaražen je koronavirusom i hospitaliziran je. Indexu je to potvrdio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Neslužbeno doznajemo da je cijela uprava Doma zdravlja u samoizolaciji.

"On je hospitaliziran i u dobrom je stanju", rekao nam je kratko Capak.

Istovremeno smo doznali da DZ Zagrebačke županije ima jako malo zaštitne opreme u tijeku ove pandemije koronavirusom.

"Što se tiče drugih ambulanti koncesionara u DZ, kao i doktora koji su zaposlenici Doma zdravlja, svi imamo opremu na kapaljku. Ja sam se opskrbila dok sam mogla, kupila sam si dva radnička vizira za moju medicinsku sestru i mene", kazala je dr. Balint.

"Dom zdravlja ima minimalne količine, ali sve bratski dijelimo"

"DZ kad ima opremu, ima minimalne količine koje svima jednako podijeli, samo je toga svega malo, ali bolje i malo nego da uopće nemamo. Iako imamo malo, sve bratski dijelimo", rekla je za Index liječnica obiteljske medicine iz Samobora (koja spada u DZ Zagrebačke županije) dr. Ines Balint.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u ponedjeljak 30. 3. do 11:00 sati evidentirane su 63 osobe kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom. Najviše zaraženih je na području Velike Gorice i Svete Nedjelje.

Županija nakon našeg članka odgovorila da su baš danas dobili opremu

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima 8 ispostava na svom području koje su vidljive gore u tablici. Svaka ispostava obrađuje podatke za grad, sjedište ispostave, i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u ispostavi Samobor.

Index je poslao upit Domu zdravlja Zagrebačke županije budući da su nam na telefonu prvo rekli da oni ne mogu davati nikakve informacije, a kad smo ih drugi put zvali, rekli su da ipak pošaljemo upit na ravnateljstvo.

Odgovore ćemo objaviti kad ih dobijemo.

Upit smo poslali i županu Zagrebačke županije Stjepanu Kožiću oko ravnatelja i nedostatka opreme, a nakon objave članka stigao nam je i njihov odgovor.

Iz ureda župana Zagrebačke županije dobili smo odgovor da oni nisu ovlašteni davati imena i broj ljudi koji su zaraženi koronavirusom ili su u samoizolaciji.

Što se opreme tiče, rekli su da imaju 3 COVID ambulante u ispostavi Samobor, Velika Gorica i Ivanić Grad i da su te ambulante opremljene, a da oprema stiže sukladno mogućnostima tržišta te da je danas zaprimljena donacija opreme koja će biti raspoređena po ispostavama Domova zdravlja.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više