Šef državne agencije: Skladište plina je 59% puno

Screenshot: HRT

MARIJAN KRPAN, šef uprave Agencije za ugljikovodik, kaže da su cijene goriva kratkotrajno u padu te da je teško predvidjeti i da nije jasno koliko će pad trajati. Za Dnevnik HTV-a Krpan kaže da je situacija volatilna, ovisi o mnogo faktora i elemenata, pitanje je i hoće li biti velikih poremećaja.

Rekao je da će veliki utjecaj na cijene zasigurno imati stupanje na snagu sankcija Rusiji na izvoz nafte i derivata u prosincu. Cijena barela nafte na američkom tržištu je 93 i pol dolara, dok je na londonskom 88.

"Za nas je bitna cijena derivata, benzina i dizela na mediteranskom tržištu. Danas su po prvi put nakon veljače cijene benzina i dizela jeftinije od 1000 dolara po toni. U lipnju su bili i preko 1400 dolara kada je i vlada intervenirala i dobro je to učinila. Inače bi cijene derivata na pumpama dostigle vrlo visoke iznose", rekao je Krpan za Dnevnik HTV-a. 

"Državna intervencija je bila opravdana"

Premda državnu intervenciju u marže i trošarine nisu svi dočekali s odobravanjem, Krpan smatra da je ona bila više nego neophodna.

"Državna intervencija je bila potpuno opravdana, bila je usmjerena samo na bazna goriva. S jedne strane je vodila brigu o socijalnoj kategoriji, a s druge strane ostavila dovoljno prostora za tržišno nadmetanje na području aditiviranih i premium goriva, tako da je to bila dobro izbalansirana mjera", komentirao je Krpan.

Punjenje skladišta plina

Upitan postoji li šansa da bi se pad cijena nafte mogao preliti domino efektom i na struju, Krpan kaže da nije optimist. 

"Za cijenu struje je puno bitnija cijena plina, a ona je nažalost otišla nekoliko puta gore, poskupljenja su bila nekoliko puta pa nisam optimist da u kratkom roku može doći do domino efekta, rješenje bi bilo okretanje obnovljivim izvorima energije", veli.

Krpan je komentirao i punjenje skladišta plina te konkretno stanje s Okolijem. Kaže da ide sve po planu i da su danas stigli na 59 posto.

"Taj zadatak je dodijeljen HEP-u, sklopio je ugovore i mislim da će to biti napunjeno u skladu s terminskim planom. To je samo jedan od sigurnosnih elemenata našeg plinskog sustava, tu krucijalnu ulogu ima LNG, imamo i domaću proizvodnju kao i mogućnost za uvoz iz Mađarske i Slovenije, mislim da je država napravila sve što se može po pitanju sigurnosti dobave, a pitanje cijene plina, to je nešto drugo", rekao je Krpan za Dnevnik HTV-a.


 

Pročitajte više