Šef Europske diplomacije ispričao se zbog izjava o "sindromu Greta"

Foto: EPA

ŠEF EUROPSKE diplomacije Josep Borrell ispričao se nakon što je potaknuo burne reakcije kritizirajući "sindrom Greta" u pogledu angažmana mladih prosvjednika protiv klimatskih promjena.

"Želim se ispričati svima koji su se osjetili povrijeđenima mojom neprikladnom primjedbom o važnom pokretu mladih koji se bore protiv klimatskih promjena", napisao je taj Španjolac na Twitteru.

Tijekom rasprave u srijedu u Europskom parlamentu Josep Borrell (72) doveo je u pitanje ozbiljnost mladih prosvjednika okupljenih oko Grete Thunberg i naveo da nisu shvatili cijenu mjera potrebnih za zaustavljanje zatopljenja.

Govoreći o "sindromu Greta" rekao je da je "dobro izaći i prosvjedovati protiv klimatskih promjena dok te ne traže da sudjeluješ u namirenju tog troška. Zanima me jesu li svjesni cijene tih mjera", upitao se Borrell.

Skupina eurozastupnika Zeleni, koja je objavila dio sporne videosnimke, ocijenila je "neprihvatljivima komentare jednog predstavnika EU-a".

Borba protiv klimatskih promjena je prioritet Europske komisije Ursule von der Leyen, koja radi na višegodišnjem Zelenom planu za postizanje klimatske neutralnosti EU-a do 2050.

Anuna De Wever, čelna osoba mobilizacije srednjoškolaca i studenata u Belgiji, ocijenila je u petak tijekom prosvjeda u Bruxellesu "apsurdnim" da jedan europski dužnosnik postavi pitanje troškova.

"Svi znanstvenici govore da ukoliko ništa ne učinimo, to će nas koštati puno više", ocijenila je ta 18-godišnjakinja.

Pročitajte više