Žigman o ulaganju u kripto: Sumnjivo je kada se obećava veliki prinos u kratkom roku

Screenshot: HRT

Ante Žigman, šef Upravnog vijeća Hanfe, govorio je za Dnevnik HTV-a o trgovanju kriptovalutama. Zbog prevare pri trgovanju kriptovalutama u Rijeci je jučer uhićen direktor propale tvrtke za kriptovalute BitLucky Luka Burazer.

Također, uhićen je i njegov partner Eugen Travalja i zaposlenica firme, Burazerova zaručnica. Sumnjiče se da su ulagače oštetili za 18.5 milijuna eura. Žigman je kazao kako se radilo o društvu koje nije bilo prijavljeno za rad s kriptovalutama.

"Vi se na Trgovačkom sudu morate prijaviti za takvu djelatnost. Oni takvu djelatnost nisu imali prijavljenu. Hanfa vodi računa da svi oni koji se bave kriptomjenjačnicama u Hrvatskoj moraju se registrirati vezano za sprječavanje pranja novca. Obuhvaćamo sve koji se bave tom vrstom posla", rekao je Žigman tijekom gostovanja u Dnevniku HTV-a.

"Oni koji ulažu i daju novac takvim poduzećima i osobama morali bi provjeravati u registru s kim imaju posla"

Žigman je istaknuo kako u virtualnom svijetu postoji puno mogućnosti da se bavite različitim oblicima financijskog poslovanja i korištenja kriptovaluta a da ne budete registrirani.

"Oni koji ulažu i daju novac takvim poduzećima i osobama morali bi provjeravati u registru s kim imaju posla. Sve institucije koje reguliraju sprječavanje pranja novca za kriptomjenjačnice u Europi imaju registre, tako i Hanfa, u kojem je naveden broj društava. Trenutno ih je 18, od toga je dvoje u potpunosti registrirano, četiri čekaju registraciju, ostalih 12 su iskazali namjeru. Postoji potreba kod određenog broja građana da špekulativno investiraju", veli on.

"Ulaganje u kriptoimovinu je najrizičnije"

Žigman govori kako je ulaganje u kriptoimovinu najrizičnije moguće ulaganje. 

"Radi se o raznim virtualnim novčanicima u koje je ta kriptoimovina pohranjena s raznim šiframa. Tu je pitanje kod koga se vodi, tko ima pristup, na koji način do toga dolazi.

Kad tako uložite, ne možete doći u banku tražiti iznos svoje štednje, nego se radi o nečemu što vidite na ekranu. Najbolje se vidi koliko je dobro napravljeno kad se traži isplata", komentirao je Žigman.

"Prvi alarm treba se upaliti kad vam netko obećava veliki prinos u kratkom roku"

Uredba MiCA u sebi ima sve elemente za sve koji se bave ne samo kriptovalutama, nego bilo kojim oblikom kriptoimovine, da se moraju registrirati, licencirati i voditi sve svoje poslove kao što vode sva druga investicijska društva.

Žigman misli kako je prvi alarm da se radi o nečemu što nije u redu kad vam netko obećava veliki prinos u kratkom roku. Na pitanje treba li nam Zakon o kriptovalutama, rekao je kako će se donijeti Zakon o provedbi uredbe koji će regulirati taj dio posla.

"Hrvatska će svojim uredbama propisati kazne i sve stvari kako će se uredba provoditi i što će biti napravljeno tijekom iduće godine", rekao je Žigman za Dnevnik HTV-a.

Pročitajte više