Šef HOK-a: Svaki ugostitelj želi da mu gosta poslužuje hrvatski čovjek, a ne stranac

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Tuhlju, u Krapinsko-zagorskoj županiji od jučer se održava 35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, na kojem je u fokusu nedostatak radne snage, što je, po riječima ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, problem koji muči cijelu Europu.

"Ono što mi možemo raditi je poticati obrtnike i mlade ljude stipendijama i raznim ugovorima, koji će im pomoći da imamo što više onih koji idu prema deficitarnim zanimanjima", rekao je ministar. Osvrnuo se na jedinice lokalne i područne samouprave za koje, kako kaže, pokazuju maćehinski odnos prema obrtnicima i ugostiteljima, smanjujući im terase i povećavajući cijena najma. 

"Istovremeno ono što im država i vlada daju kroz jeftiniju struju i rješavanje napojnica, tu im gradovi poput Zagreba i Splita uzmu", ustvrdio je ministar. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil rekao je kako se ugostitelji susreću s jezičnom barijerom radnika koji dolaze s dalekih istočnih destinacija. 

Šef HOK-a: Obrtnici se dobro prilagođavaju svim nedaćama

"Ti radnici mogu pokriti određene poslove, ali želja svakog ugostitelja je da mu gostu pristupi hrvatski čovjek jer on najbolje zna kakvi su običaji, način života i povijest turizma u Hrvatskoj", rekao je Kratohvil te dodao kako traže od države da se porez u ugostiteljstvu smanji na 13 posto.

Osvrnuo se i na rast obrtništva u Hrvatskoj, navevši da u ovome trenutku raste 9 posto godišnje, pa je tako sada u Hrvatskoj više od 111 tisuća obrtnika, koji zapošljavaju preko 215 tisuća radnog stanovništva.

"Obrtnici se jako dobro prilagođavaju svim nedaćama i izazovima s kojima se susreću. Naglasak je na tome da su plaće u obrtništvu rasle 20 posto. Mi obrtnici svjesni smo da ako adekvatno ne platimo radnika, on će otići", rekao je Kratofil.

Župan Kolar: Hoteli ne mogu izgurati bez strane radne snage

Predsjednik Ceha ugostitelja Franz Letica smatra da je nužno u Hrvatsku vratiti hrvatskog radnika, što će se postići isključivo podizanjem plaća. Pritom je istaknuo da do toga može doći smanjenjem doprinosa ili smanjivanjem PDV-a na 13 posto.

"To je jedan od bazena iz kojeg bi mogli podići te plaće, kako bismo vratili sve naše građane u Hrvatsku. Svima nama nije ugodno vidjeti strance na ulici, to je činjenica. Teško je o tome govoriti u javnosti, ali hajdemo se suočiti s tim činjenicama, da nije ugodno vidjeti ni ljude koju su zamotani, drugih kultura. Nije", naveo je Letica.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je u posljednje dvije-tri godine vidljivo da najveće zagorske hotelijerske kuće godinu ne mogu izgurati bez strane radne snage. "To nije toliko izraženo kao što je na obali, ali kod nas u jednom dijelu ipak jest, a to nam govori sve veći broj izdanih dozvola za strane radnike", kazao je Kolar.

Pročitajte više