General Križanec: Ja sam odgovoran što nije najavljeno probijanje zvučnog zida

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Oko 12:15 Zagreb i šire područje uzbunila je snažna detonacija, čiji je uzrok bilo probijanje zvučnog zida od strane MiG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na stranicama MORH-a nakon probijanja zvučnog zida nije bilo ničega, u 13:30 HINA je objavila njihovo priopćenje, a obavijest se pojavila na webu MORH-a. Sat vremena nakon probijanja zvučnog zida.

Ministar Banožić je za sve okrivio HRZ

"Žao mi je što je današnji probni let zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uznemirio građane Grada Zagreba. Došlo je do evidentnog propusta u radu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su putem uobičajenih kanala komunikacije propustili unaprijed obavijestiti javnost o mogućem probijanju zvučnog zida.

Od Glavnog stožera OS RH, načelnika admirala Roberta Hranja i zapovjednika HRZ-a brigadnog generala Michaela Križanca zatražio sam hitno izvješće o tome zašto se propust dogodio i tko je za njega odgovoran", napisao je Banožić na Facebooku.

Šef HRZ-a: Odgovornost je moja

Na kraju je odgovornost preuzeo brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"Došlo je do određenog propusta u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i najava nije otišla na vrijeme. Ispričavam se svima koji su bili uznemireni, ali molim ih za razumijevanje, visoke su temperature, teško je raditi, a molim da razumiju da smo mi radili i danas, radit ćemo sve vikende i cijelo ljeto ako bude potrebno, i ako je u interesu i cilju zaštite hrvatskog neba. 

Moram reći da ministar obrane i načelnik glavnog stožera nemaju apsolutno nikakve veze s ovim, odgovornost staje na meni, moji podređeni su napravili propust i odgovornost je apsolutno moja", rekao je brigadni general Križanec.

Pročitajte više

 

Pročitajte više