Šef KB-a Dubrava: Nadam se da je ovo vrhunac

Screenshot: HRT

U HRVATSKOJ je danas 2360 novooboljelih, a preminule su 73 osobe. U bolnicama je trenutno gotovo 2900 pacijenata, a njih 304 u teškom su stanju, na respiratoru. Nakon što smo prošli tjedan imali više od 35 posto pozitivnih u ukupnom broju testiranih, jučerašnji pad nastavio se i danas, kada imamo 26,9 posto pozitivnih.

V.d. KB-a Dubrava Ivica Lukšić je gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao da trenutno u toj bolnici imaju 480 bolesnika, a 81 je na respiratoru.

"Imamo kontinuirano veliki priljev bolesnika, ali smo još uvijek korak ispred virusa i u stanju smo zbrinuti sve koji trebaju bolničko liječenje", rekao je.

Na pitanje kakvo je stanje s liječnicima Lukšić je rekao da se permanentnom aktivnošću Ministarstva zdravstva od početka pandemija mobilizira cijeli sustav te da u KB-u Dubrava već dulje vrijeme imaju kolege iz drugih zagrebačkih bolnica.

Dodao je i da su danas otvorili novu jedinicu od 24 kreveta koju drže liječnici kliničkih bolnica Sveti Duh i Merkur.

Kaže da se nada da je ovo vrhunac pandemije

Na upit smatra li da je ovo vrhunac pandemije rekao je kako se nada da jest.

"Upravo zato je Ministarstvo pokrenulo dodatne kapacitete i u drugim bolnicama, ako bude potrebno, da se bolesnici mogu smjestiti i u njih", kaže.

Prvi čovjek KB-a Dubrava rekao je da je ovo pandemija koja ruši zdravstveni sustav, a minimizirajući štetu za cijeli sustav bolnice su se preraspodijelile u radu.

"Mi operiramo covid-pozitivne bolesnike i do sada je napravljeno oko 200 operacija. To omogućuje da se u drugim bolnicama odvija, koliko je moguće, normalni program", kaže.

Kad je riječ o cjepivu, rekao je da je to jedini mogući izlaz iz pandemije te jedini način da se vratimo normalnom životu i počnemo liječiti i druge bolesti u punom opsegu.

Pročitajte više