Šef KB-a Dubrava: Nešto se u pandemiji mijenja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"ZADNJIH dana imamo kontinuiran broj bolesnika. Nemamo značajan rast, ali nemamo ni nastavak pada. U KB-u Dubrava imamo oko 70-80 bolesnika i oko 20 je u jedinici intenzivnog liječenja", rekao je prof. dr. sc. Ivica Lukšić, ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknuo je kako se očito nešto u pandemiji mijenja.

"Imamo enormni porast novozaraženih, ali srećom ne prati ga i porast bolesnika. Očigledno je omikron promijenio tijek pandemije i mi se paralelno prilagođavamo organizacijski što se tiče bolničkog sustava na nove okolnosti", rekao je. 

Kad je riječ o dobnoj strukturi, ravnatelj KB-a Dubrava rekao je kako su bolesnici koji se hospitaliziraju pretežito stariji i necijepljeni. "U četvrtom valu bio je porast mlađih bolesnika, necijepljenih, a sad se opet vraćamo na starije", rekao je Lukšić. 

Na upit može li potvrditi da se omikron uglavnom zadržava u gornjim dišnim putevima, a ne spušta se na pluća, Lukšić je rekao kako je još rano za ozbiljnije zaključke, ali da se prema prvim kliničkim slikama hospitaliziranih radi o blažim upalama pluća nego prije.

"Mogli bismo reći da ide u smjeru da je češće zahvaćen gornji dio respiratornog sustava. Omikron je ubrzao neke stvari i za nadati se da je možda ubrzao dolazak završetka ili smiraj pandemije i prelaska u neku endemsku fazu bolest", zaključio je Lukšić.

7548 pozitivnih na PCR-u, 6001 na brzim testovima

Podsjetimo, Hrvatska u posljednja 24 sata ima 7548 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 55 osoba.

Broj od 7548 se naravno, kao i od početka pandemije, odnosi samo na pozitivne na PCR testovima, a Indexu je potvrđeno da u posljednja 24 sata imamo i visok broj pozitivnih na brzim antigenskim testovima koji se provode i u ordinacijama obiteljske medicine. 

Broj pozitivnih na BAT-ovima u posljednja 24 sata iznosi 6001, potvrđeno je Indexu iz Ministarstva zdravstva. 

Brzim antigenskim testovima testirano je 40.575 osoba, što daje udio pozitivnih od 14.79 posto. 

Kada je riječ o PCR testovima, 7548 novih slučajeva potvrđeno je među 16.768 testiranih, što znači da je udio pozitivnih 45.01 posto.

Trenutno je u Hrvatskoj ukupno 49.528 aktivnih slučajeva covida-19, što je također brojka potvrđenih slučajeva na PCR testovima. Među njima je 1800 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih su na respiratoru 220 pacijenata.

Pročitajte više