Šef KBC-a Sestre milosrdnice: Cijene u zdravstvu su premale

Screenshot: HRT

U EMISIJI "Dobro jutro, Hrvatska" na HRT-u gostovao je Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

On je, jasno, pričao o situaciji u hrvatskom zdravstvu. Zovak je rekao kako imamo dobar zdravstveni sustav, koji međutim ne zadovoljava. Njime nisu zadovoljni pacijenti, ministarstvo, HZZO, liječnici, a nisu zadovoljni ni mediji koji prate što se zbiva.

"Imamo problem financiranja u zdravstvu"

"Činjenica je da imamo problema financiranja u zdravstvu. Ne samo mi, već i svaka država u svijetu. Zdravstvo je veliki potrošač zato što troškovi rastu enormno s novim tehnologijama i postavlja se pitanje kako racionalno potrošiti taj relativno mali novac", govori Zovak i dodaje kako Hrvatska izdvaja za zdravstvo dvostruko manje nego Slovenija, a sedam puta manje nego skandinavske zemlje, a tim novcima plaćamo sve isto kao oni.

Zovak ističe kako nije lako vrednovati ljudski rad. Treba uspostaviti kriterije, a nitko nije više zainteresiran od liječnika da se konačno utvrdi tko koliko radi.

"Predstojnici klinika trebaju nadzirati koliko tko radi. Najvažnije je da pacijenti ne smiju čekati", rekao je.

Kaže da mladi liječnici žele red

Zovak naglašava kako je plaća samo 50 posto razloga za odlazak mladih liječnika iz Hrvatske. Glavni razlog odlaska je taj što mladi žele red. Oni žele znati kamo idu i da rade u sustavu u kojem mogu napredovati.

"Mladima se treba osigurati ranija edukacija i mogućnost usvajanja dijagnostičkih i terapijskih procedura", ističe Zovak i naglašava da će, ako im se dopusti da više operiraju i da se razvijaju, mladi manje odlaziti iz zemlje.

"Cijene usluga premale"

Zovak govori kako su plaće liječnika bolno pitanje i da kada se to pitanje potegne, liječnike se gleda kroz prizmu profitera.

"Mi smo jedina struka koja je dala zakletvu. Platilo nas se ili ne, mi smo dužni raditi. Plaća mladog liječnika bez dežurstava je između 8 i 9 tisuća kuna, a s dežurstvima može biti 11 tisuća kuna", naglašava i dodaje kako njegova plaća, s puno staža, doktoratom i 3 specijalizacije, a predstojnik je klinike za kirurgiju i ravnatelj druge najveće ustanove u RH, iznosi 17 tisuća kuna.

Činjenica je da su cijene naših usluga premale u odnosu na iste usluge bilo gdje u svijetu, govori.

"Činjenica jest da su cijene naših usluga daleko premale u odnosu na ono koliko to doista vrijedi bilo gdje u svijetu", rekao je.

"Izrael ima dvostruko manje magnetskih rezonanci u odnosu na Hrvatsku, ali oni nemaju liste čekanja zato što oni imaju defenzivnu medicinu. Kod nas liječnici više nemaju hrabrost kliničkog pregleda i preuzimanja rizika i zato su liste čekanja velike", ističe.

Pročitajte više