Šef kolumbijskog narkokartela u SAD-u osuđen na 31 godinu zatvora

DIEGO FERNANDO MURILLO, bivši vođa ekstremno desničarske paravojne skupine "Sjedinjene samoobrambene snage Kolumbije" (AUC), jučer je na sudu u New Yorku osuđen na 31 godinu zatvora zbog prodaje kokaina američkim narko dilerima.

Američko pravosuđe optužilo je AUC i njezinog lidera Murillu za preprodaju ogromnih količina narkotika čime je počinjena šteta prema američkim državljanima i državi.

Murilla je tijekom suđenja iskazao kajanje zbog načina na koji se borio protiv ekstremističkih ljevičarskih skupina u Kolumbiji odnosno zbog toga što je opremanje postrojbi AUC-a financirao novcem od prodaje narkotika.

"Nema političkog, moralnog niti osobnog opravdanja za nastavkom tih nezakonitih aktivnosti zbog kojih umiru toliki ljudi", rekao je Murilla. Sudu je rekao da se preprodajom droge borio za dobrobit svojih ljudi ugnjetavanih od ljevičarskih gerilaca u Kolumbiji, ali je shvatio da nasilje ne vodi ka napretku.

Diego Murillo je uhićen 2005. u Kolumbiji, a prošle je godine izručen Sjedinjenim Državama koje su ga tražile zbog njegove uloge u opskrbljivanju američkog narkotržišta kokainom.

Osim 31 godine zatvora, njujorški sud je odlučio da Murilla mora na račun američkog proračuna uplatiti četiri milijuna dolara odštete. Tijekom suđenja rečeno je i da je njegova skupina AUC klasična teroristička organizacija "baš poput al-Qaide".

R.I.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više