Socijalni radnik o Veljači: Želite li da vas operira liječnik ili netko priučen?

Screenshot: RTL

U VEČERAŠNJEM RTL-u Danas gostovao je predsjednik Komore socijalnih radnika Antun Ilijaš. Podsjetimo, Komora je napala inicijativu Jelene Veljače tvrdeći da je jedini cilj te inicijative linč i kažnjavanje.

U nastavku prenosimo razgovor. 

Danas ste se oglasili priopćenje, rekli ste da ste izloženi linču upravo ovih građanskih inicijativa. Kakav linč?

Vrlo je jasna objava od jedne od ovih inicijativa u kojoj zapravo ljudi koji nisu stručnjaci govore što i kako bi se trebalo raditi. Ja nisam dobio izvješće inspekcijskog nadzora...

Ali o kakvom linču govorimo?

Ako gledate komentare u svemu tome, da nas treba ubiti, zatvoriti, da smo uhljebi, da ne radimo dobar dio svog posla, da radimo sve krivo. Ja mislim da se itekako osjeća, ja danas imam hrpu mailova i poruka od socijalnih radnika koje sugrađani prozivaju i govore zašto neke stvari ne rade ili nisu radili. Stvara se medijska slika da su socijalni radnici krivi za sve što događa u ovom sustavu.

Nije vam razumljiv bijes javnosti?

Mogu razumjeti bijes javnosti, ali moramo stvari, socijalni radnici u sustavu rade odgovoran posao i oni rade sukladno zakonima i propisima i oni samo vrlo jasno ukazuju da neke zakonske propise bi  trebalo mijenjati i trebali raditi na drugačiji način,

Ukratko vama smetaju jer udruge će biti primljene, a vi o tome govorite godinama?

Ne smeta me to, smeta da smo mi stalno krivi , da sustav socijalne skrbi je zakazao, govori se konstantno kroz javnost da mi ne funkcioniramo. Kroz sve te godine govorimo o tri slučajeva. Sve su to tragični slučajevi i to je užas koji se desio, ali na to generalizirati da sustav ne funkcionira... 
Prošle godine imali smo 20.000 intervencija u odjelu obiteljsko-pravne zaštite, ali imamo bombastične naslove da ne funkcionira sustav i da su socijalni radnici krivi.

Jeste li ipak bijesni i je li vam neugodno kao socijalnom radniku?

Ja sam kao socijalni radnik tužan i to mi je jako grozno, ovaj tragičan događaj - to je strašno, ali mi poštujemo zakonske procedure, mi ne odgovaramo za ishode, što će neki roditelj napraviti u 21, 22, 23 sata navečer. Ali smo odgovorni procjenjujemo li u redu i koristimo li instrumente koji su propisani zakonom. O konkretnom slučaju ne mogu govoriti dok se ne odradi stručni nadzor.

Kada bi trebao biti gotov stručni nadzor?

Kada kolegica koja je u četvrtak bila u izolaciji, u petak joj je potvrđen covid, kada ona izađe. Ne znam hoće li biti ovaj ili sljedeći tjedan. Mi smo pravilnikom jasno određeni. Dokumentaciju imamo, moramo još na temelju toga s njom razgovarati.

No dan prije djevojčica je bila u Centru s psihologinjom, vidljivo je bilo da je bila povučena i da je nakon svega povratila, nisu li socijalni radnici trebali odmah reagirati? Što biste vi napravili?

Ja bih reagirao, ali ne mogu govoriti da kolegica psihologinja nije reagirala, tu informaciju nemam, možda je rekla majci i uputila je da odvede dijete odmah liječniku ili joj je rekla da je odvede drugi dan. To mi ne znamo.

Što biste vi napravili?

Ja bih reagirao tako da je uputim da mora ići liječniku, to bih sigurno rekao. 

Govorimo o roditeljima koji imaju nasilničku prošlost.

Pričamo da imaju nasilničku prošlosti... Ako vi sad spominjete sve to, majka je došla u Centar. To nije bila majka koja nije bila nesuradljiva, razumijete? Majka nije bila ta koja nije dolazila u Centar, koja se oglušivala da dolazi, da nije poštivala naputke. Dolazila je u Centar, ne govorimo o nesuradljivom roditelju. Imamo hrpu roditelja koji su nesuradljivi i onda moramo postupati da zaštitimo najbolje interese djeteta. Koliko čujem, žena je došla samoinicijativno, nije ju čak ni zvala voditeljica mjere, a došla je... Žena je došla, po toj nekoj logici mi pričamo... Razgovaramo ne na temelju činjenica, razgovaramo tko je nešto rekao. Moramo imati sve činjenice.

Te činjenice će biti idući tjedan?

Govorimo o psihologinji, to je drugi dio. Za psihologe je poseban nadzor. Ja bih još nešto rekao. Zamolio bih socijalne radnike da sutra dignu glavu i znam da će im biti teško doći na posao. Ali mi radimo kvalitetan i odgovoran posao  i ponavljam na tri slučaja u ovih 10, 12 godina ne možemo govoriti da sustav ne funkcionira. Sustavu je teško, sustav treba promjene. Ja se nadam da ćemo s ministrom zajednički sjediti. Hoće li udruge kreirati politiku, hoće li udruge kreirati zakone? Ja ću pitati svekoliku javnost, da li želite da udruge kreiraju zakone ili struka?

Zašto se stavljate na drugu stranu?

Ja samo postavljam pitanje želite li da vas operira liječnik ili želite da vas operira netko tko je, eto tako priučen i daje si za pravo da govori da je liječnik pogriješio?

Pročitajte više