Šef Liječničke komore o slučaju Budak: Tražit ćemo očitovanje od ustanova

Foto: FaH

PREDSJEDNIK Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić rekao je kako Komora nema službenih informacija o slučaju onkološke pacijentice Line Budak koja tvrdi da joj u bolnici sedam mjeseci nisu rekli da ima rak, no tražit će očitovanje od zdravstvenih ustanova.

Luetić: Postupit ćemo u skladu sa svojim ovlastima

"Komora nema službenih saznanja o ovom događaju. Tražit ćemo očitovanje i medicinsku dokumentaciju od zdravstvenih ustanova koje se spominju. Postupit ćemo u skladu sa svojim ovlastima", rekao je Luetić gostujući u Dnevniku Nove TV. Govoreći o današnjem sastanku u Ministarstvu zdravstva, rekao je kako na sastanku nisu čuli ništa novo ni konkretno.

"Naime, o ovakvim izjavama, planovima i obećanjima slušamo već dvije do tri godine", dodao je. Liječnici su najavili prosvjed za 18. ožujka na Markovu trgu, a upitan što bi se trebalo dogoditi da do prosvjeda ne dođe, Luetić je rekao kako na današnjem sastanku nije dogovoren novi sastanak, ali je ocijenio kako je na potezu vlada.

O prosvjedu liječnika: "Mislim da se Plenković mora osobno uključiti"

"Mi smo jasno pokazali naše zahtjeve i vlada ima dovoljno vremena da ih ispuni. Mislim da se i predsjednik vlade Andrej Plenković mora osobno uključiti u rješavanje ovih problema", istaknuo je. Zdravstveni sustav tiče se svih nas, svi smo mi i pacijenti ili potencijalni pacijenti, dodao je. Također je rekao da će se predstavnici liječnika odazvati ako ih ministar Beroš pozove na novi sastanak, no poručio je i kako čekaju djela, a ne riječi.

"Mi planove slušamo već zadnje dvije do tri godine. Zakon o radnopravnom statusu je na stolu već tri godine i nije donijet. Ministru smo rekli da smo bili dovoljno strpljivi. Dvije godine pandemije smo šutili, radili i čekali da nešto naprave. Stjerani smo u kut i prisiljeni smo na akcije", rekao je Luetić.

Upitan je li onda sljedeći korak štrajk zdravstvenih radnika, predsjednik HLK-a odgovorio je kako su sve opcije otvorene. "Prosvjed je 18. ožujka, a nakon toga ćemo odlučiti o daljnjim akcijama", poručio je.

Pročitajte više