Šef Međunarodne agencije za energiju: Cijene energije mogle bi skočiti ove zime

Cijene energije mogle bi skočiti i ove zime i prisiliti vlade da ponovno posegnu za subvencijama, rekao je čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA), dodavši da će ključnu ulogu odigrati kinesko gospodarstvo i zimske temperature. Ako kinesko gospodarstvo brzo ojača i ako zima bude oštra, cijene plina mogle bi porasti i stvoriti pritisak na potrošače, rekao je Fatih Birol za BBC-jev program Today.

Vlade bi trebale inzistirati na štednji energije i poticati pojačanu upotrebu obnovljivih izvora, naglasio je. Ove zime "ne možemo isključiti" novi skok cijena plina, upozorio je Birol. "U scenariju u kojem je kinesko gospodarstvo vrlo snažno, kupuje puno energije na tržištu, a zima je oštra, mogli bismo svjedočiti snažnom pritisku na rast cijena prirodnog plina, što će uzvratno dodatno opteretiti potrošače, objasnio je šef IEA-e.

Kinesko gospodarstvo usporava

Kinesko gospodarstvo oporavilo se nakon ukidanja pandemijskih ograničenja, ali u posljednje vrijeme ponovo usporava, tumači BBC. Agencija za rejtinge S&P Global snizila je ovog tjedna prognozu kineskog gospodarskog rasta, upozorivši na rizik izrazitijeg usporavanja ​​zbog slabog raspoloženja među potrošačima i na tržištu nekretnina.

"Još ne znamo koliko će snažan biti oporavak kineskog gospodarstva", naglasio je Birol. Ruski rat u Ukrajini pokrenuo je u međuvremenu grozničavu potragu za fosilnim gorivima. "Ako svijet ozbiljno shvaća uzrok klimatskih promjena, moramo u idućim godinama značajno smanjiti upotrebu nafte i plina", smatra čelnik IEA-e.

Uspijemo li smanjiti potrošnju, postojeća naftna i plinska polja bit će dovoljna da zadovolje sve manju potražnju, dodao je i istaknuo da razgovara s izvršnim direktorima britanskih naftnih kompanija. Ne smeta me što zarađuju, izjavio je Birol, problematično je ako kažu "povećat ću proizvodnju za četiri milijuna barela dnevno i strategija je moje tvrtke u skladu s Pariškim klimatskim sporazumom".

Pročitajte više