Šef MMF-a upozorio da je svjetska ekonomija na rubu raspada

DOMINIQUE STRAUSS-KAHN, čelnik Međunarodnog monetarnog fonda, je u Washingtonu, gdje je tijeku godišnja skupština MMF i Svjetske banke, upozorio da se "svjetski financijski sustav nalazi na rubu raspada" te je poručio svjetske lidere da sa odgovarajućim mjerama ne bi nikako trebalo odugovlačiti.

Podsjećamo, najviši predstavnici razvijenih zemalja u Washingtonu od petka raspravljaju o globalnoj financijskoj krizi, a do sada su se tek složili kako je krizu potrebno zajednički riješiti.

"Sve snažnija uznemirenost zbog nesposobnosti najvećih američkih i europskih financijskih ustanova da podmire sva potraživanja dovela je svjetski sustav na rubu sustavnog raspada", pojasnio je Strauss-Kahn. Razloge sadašnje krize vidi u "panici izazvanoj padom banaka", na koju razvijene zemlje nisu u dovoljnoj mjeri reagirale, tako da nisu obnovile povjerenje u financijska tržišta.

MMF - najbolja institucija za ispitivanje razloga globalne financijske krize

Strauss-Kahn se u američkoj prijestolnici sastao s predstavnicima zemalja G7, američkim predsjednikom Georgeom Bushom te predstavnicima Svjetske banke, nakon čega je ocijenio da bi MMF trebao "u dubinu ispitati razloge krize te koordinirati svoje postupke s ostalim institucijama".

Prema njegovom mišljenju, upravo je MMF ona institucija koja je najbolja za taj posao, jer ima pripremljene izvore kako bi pomogao bilo kojoj zemlji koja se zbog posljedica krize našla u financijskim problemima.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više