AFERA INA-MOL

Prvi intervju šefa MOL-a nakon dugo godina: Ina je bila loša tvrtka, pred bankrotom

Screenshot: RTL

USTAVNI sud odbio je tužbu šefa Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, i to devet mjeseci nakon što je odbijena ustavna tužba bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u slučaju Ina-MOL, čime je potvrđena presuda zagrebačkog Županijskog suda te je presuda protiv njega postala pravomoćna.

Podsjetimo, presudom Županijskog suda u Zagrebu Hernadi je osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Do 2031. ne smije iz Mađarske, tada nastupa zastara

S obzirom na to da je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, Hernadiju se sudilo u odsutnosti. Za njime je raspisana međunarodna tjeralica i izdan je europski uhidbeni nalog.

Mađarska ne postupa po nalogu jer smatra da je Hernadijeva sloboda pitanje nacionalne sigurnosti. Međutim, Hernadi ne smije napustiti teritorij Mađarske jer mu prijeti uhićenje. Tako će biti do listopada 2031., kada za njega nastupa zastara izvršenja zatvorske kazne, pisao je HRT.

Hernadi: Ne želimo prodati Inu

Hernadi je dao intervju RTL televiziji, prvi nakon devet godina nekom hrvatskom mediju. Otkrio je tko ga je iz hrvatske vlade zvao nakon Plenkovićeve najave da Hrvatska želi kupiti Inu, objasnio je i zašto je pregledavao fotografije Damira Škugora, osumnjičenog u aferi s izvlačenjem 150 milijuna eura iz Ine, te što misli o Robertu Ježiću koji ga tereti da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera.

"Ako netko nešto želi, neka kaže: volio bih to kupiti za ovaj ili onaj iznos. Mi i dalje ne želimo prodati Inu jer Ina je sastavni dio nas, mi smo zajedno dobri. Žele li oni doista da Ina postane tvrtka u državnom vlasništvu? Hoćemo li se vratiti na razdoblje prije 2009.? Žele li oni to stvarno?" rekao je Hernadi.

Na pitanje zašto ne kaže iznos za koji bi prodao Inu, odgovara: "Kad bih je htio prodati. Ali zašto bih ja bio taj koji nudi cijenu, kad je ni ne želim prodati?"

O preuzimanju Ine

Ina je bila loša tvrtka, svi pokazatelji su se non-stop pogoršavali. Inom su upravljali menadžeri koje je postavila hrvatska država kad smo je preuzeli. 2008. godine je praktički otišla u stečaj. Da mi nismo preuzeli Inu, ona bi bankrotirala. Bila bi likvidirana i raspadnuta, a bilo je ljudi koji su bili zainteresirani za to da preuzmu njene dijelove. Ina nije radila dobro.

Zašto niste došli objasniti hrvatskom sudu da ste nevini?

Nisam došao jer nikad nisam dobio nikakav poziv.

Međunarodni arbitražni sudovi ne samo da su se izjasnili da nije bilo podmićivanja nego su rekli da krunski svjedok Robert Ježić nije pouzdan. Ne tvrdim ja da sam nevin, da nisam primio mito, već to tvrde međunarodne institucije. Ja sam uspio to dokazati, odnosno nikad nije dokazano da je istina to što je rekao Robert Ježić.

O snimci iz Marcellina

Ja sam na papirić napisao broj telefone jedne javne osobe, Sanaderovog nekadašnjeg kolege, političara kojeg je on želio vidjeti. Na poleđinu svoje posjetnice sam mu napisao broj. Koliko ja znam, on se s tom osobom susreo u Budimpešti. Tko je ta osoba, ja to ne želim reći. Pitajte Sanadera ako želite znati.

O zabrani putovanja van Mađarske

Bilo je teško objasniti mojoj djeci da ne mogu ići na primjer na ljetovanje u Hrvatsku, ali općenito ne poslujemo i ne planiramo posao na temelju tog koliko putujemo, to mi je najmanje smetalo u poslovnom svijetu, uglavnom zato što su svi shvatili kad je izašla prva, pa zatim i druga presuda arbitražnog suda da je to potpuno neshvatljiv i nedokučiv proces. Kao privatnoj osobi bilo je vrlo neugodno, posebno u početku.

Jednoglasna odluka međunarodnih sudova bila je da nema mita.

Pročitajte više