Šef MUP-a RS najavljuje dragovoljne predaje haških optuženika

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Darko Matijašević najavio je u Nezavisnim novinama (izdanje od ponedjeljka) da bi se uskoro još nekoliko haških optuženika trebalo dragovoljno predati MUPu RS odnosno Tribunalu za ratne zločine. L

?Otvorili smo nekoliko takvih slučajeva i nadamo se da će primjer predaje Save Todovića ubrzati taj proces. Putem naših, ranije utvrđenih načela o pronalaženju haških optuženika s javnog popisa Haškog tribunala, ostvarili smo kontakt s oko 80 posto porodica haških optuženika. Optimist sam u pogledu uspjeha tih napora?, rekao je za list Matijašević koji je prošle subote osobno predao spomenutog optuženika istražiteljima Tribunala u Haagu.

Premijer RS Dragan Mikerević u petak je potpisao garancije Vlade RS, kojima se vlasti u Banjoj Luci obvezuju na povratak Save Todovića u Haag, ukoliko mu Tribunal odobri oslobađanje do početka sudskog procesa. Vlada RS će Todovićevoj obitelji, koja živi u Beogradu, isplatiti 50 tisuća KM na temelju ranije odluke o odobravanju takve pomoći svima koji se dragovoljno predaju.

Ratni zamjenik upravitelja Kazneno-popravnog doma "Foča" Savo Todović (52) u bijegu je od 2001. godine, kad je protiv njega objavljena haška optužnica (podignuta još 1997. a otpečaćena četiri godine kasnije), koja ga tereti za ratne zločine počinjene u KPD u Foči.

Optužnica Todovića tereti da je odlučivao o pritvaranju bošnjačkih civila, njihovoj likvidaciji odnosno podrvgavanju fizičkoj torturi.

(Hina) xspod ysd

Pročitajte više