NASA optužila Kinu da želi preuzeti Mjesec kao dio vojnog programa. Peking odgovorio

Ilustracija: Unsplash

ŠEF NASA-e rekao je da bi Kina mogla preuzeti Mjesec kao dio vojnog programa te dodao da je Kina uvijek pozivala na izgradnju zajednice nacija u svemiru. Kina je odbacila njegove izjave kao neodgovorne optužbe.

Kina je ubrzala tempo svog svemirskog programa u prošlom desetljeću, s fokusom na istraživanje Mjeseca, piše Reuters. Kina je izvela svoje prvo slijetanje na Mjesec bez posade 2013. godine i očekuje da će lansirati rakete dovoljno moćne da pošalju astronaute na Mjesec krajem ovog desetljeća.

"Moramo biti veoma zabrinuti što Kina slijeće na Mjesec i govori: 'Sada je naš, a vi se sklonite'", rekao je direktor NASA-e Bill Nelson za njemački list Bild u intervjuu objavljenom u subotu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova: To je američka klevetnička kampanja

Šef NASA-e rekao je da je kineski svemirski program vojni program i da je Kina drugima ukrala tehnologiju i ideje. 

"Ovo nije prvi put da je šef NASA-e ignorira činjenice i neodgovorno govori o Kini. Američka strana je konstantno stvarala klevetničku kampanju protiv normalnih i razumnih napora Kine u svemiru, a Kina se odlučno protivi takvim neodgovornim primjedbama. Kina je uvijek promovirala izgradnju zajedničke budućnosti za čovječanstvo u svemiru i protivila se svakoj utrci u naoružanju u svemiru", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

U okviru svog programa Artemis NASA planira 2024. poslati misiju s posadom u orbitu Mjeseca i sletjeti s posadom u blizini južnog pola Mjeseca 2025. godine.

 

Ovog desetljeća, Kina planira misije bez posade do južnog pola Mjeseca, piše Reuters.

Pročitajte više