Šef NATO-a: Švedska je ispunila zahtjeve Turske

Foto: EPA

ŠVEDSKA je ispunila zahtjeve Turske da se pridruži NATO-u, rekao je u nedjelju glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Istanbulu. Stoltenberg je rekao da je Švedska izmijenila svoje zakonodavstvo kako bi odgovorila na zabrinutost Turske za sigurnost te da će se razgovori s Turskom i Švedskom nastaviti za tjedan dana.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine Švedska i Finska podnijele su zahtjev za pridruživanje zapadnom savezu nakon desetljeća neutralnosti. Finska je primljena kao 31. članica u travnju ove godine nakon što su sve članice NATO-a ratificirale njezin zahtjev, ali Turska i Mađarska tek trebaju ratificirati švedski.

Sljedeći mjesec se održava godišnji summit NATO-a

Turska svoju blokadu opravdava činjenicom da Švedska ne djeluje protiv terorističkih organizacija, a posebno svojim odbijanjem da izruči ljude koje Ankara smatra teroristima. Novi antiteroristički zakoni stupili su na snagu u Švedskoj u četvrtak, čime je zabranjeno sudjelovanje, financiranje ili na bilo koji drugi način podržavanje terorističke organizacije.

Čelnici NATO-a održat će godišnji summit u Vilniusu u srpnju. Erdoğan je osigurao novi predsjednički mandat u drugom krugu izbora prije tjedan dana. Stoltenberg je u subotu bio nazočan prisezi u Ankari.
 

Pročitajte više

 

Pročitajte više