Poznat datum ulaska u Schengen, šef policije opisao kako će izgledati granice

Foto; Goran Stanzl/PIXSELL

HRVATSKI će građani od 1. siječnja 2023. godine bez kontrole prelaziti kopnene i pomorske granice Europske unije. Od 26. ožujka 2023. to će isto moći i u zračnom prometu između Hrvatske i ostalih šengenskih zemalja.

Tako bi desete godine članstva Hrvatska ušla i u eurozonu i Schengen, a o detaljima za RTL Danas je na Bregani govorio glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Neće biti nikakvih kontrola

"Na svim cestovnim graničnim prelazima sa Slovenijom i Mađarskom neće biti nikakvih kontrola. Bit će nesmetan prolazak za sve one koji putuju", objašnjava Milina. "Neće biti kućica, to je prostor gdje se više ne rade kontrole", dodaje.

A s obzirom na to da su tamo zaposleni, postavlja se pitanje - hoće li biti viškova u redovima policije. "Neće biti viška, mi smo znali za ovaj proces, pripremali smo se, već smo napravili određene projekcije. Mi smo dužni dalje raditi kompenzatorske mjere. Ne staje prekogranični kriminalitet, ne prestaje naša obveza", kaže Milina.

Dio policajaca će, kaže, završiti na vanjskim granicama jer tamo i gravitiraju. "Žele se vratiti bliže odakle su", govori Milina.

Objašnjava i kako je Hrvatska prošla izuzetno složen evaluacijski proces i da se sada potpuno primjenjuje šengenska pravna stečevina. "Praktično će biti kontrole, kao i što je sad na vanjskim granicama. Jedino što ćemo sad raditi, kao i sve druge zemlje članice, radimo na implementaciji novih informacijskih sustava i kad dođe novi paket na uredbi o migracijama i azilu", objašnjava.

Božinović: Nema otkaza za pripadnike granične policije, napravit ćemo novo ustrojstvo policije

O pristupanju Schengenu večeras je u Dnevniku HTV-a govorio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

"Apsolutno sam zadovoljan, ovo je veliki uspjeh vlade, koja je to stavila i u program pred zadnje izbore. Hrvatska je morala proći put koji nije morala proći niti jedna druga članica koja je ušla u Schengen, rekao je iz Washingtona.

"Postupak evaluacija je startao 2016. godine, tek smo tada u osam poglavlja dobivali kriterije. Ukupno 281 mjerilo koje smo morali ispuniti. Ovo je odlična vijest za naše građane te naravno za gospodarstvo i turizam. Međutim, proces još uvijek traje", dodao je.

Odbacio je teze da će doći do otkaza za granične policajce.

"Doći će do preustroja kada ćemo ukidati granične kontrole, međutim uvijek će ostati poslovi za graničnu policiju, vezano za kontrolu prometa i ljudi, recimo to tako, dublje u teritoriju. Napravit ćemo novo ustrojstvo policije, to smo najavili prije par mjeseci. Donijet ćemo funkcionalniji preustroj koji će odgovarati Hrvatskoj kao članici Schengena. Otkazi nisu tema", ističe. 

Pročitajte više