Šef policije: Pa kako smo trebali maknuti prosvjednike, snagom misli ili teleportiranjem?

NAČELNIK zagrebačke policije Tomislav Buterin koji se od jutra nalazi na sjednici o Varšavskoj, u nastavku sjednice obratio se zastupnicima.

"Kakva bismo mi bili policija da ne reagiramo na prekšraje? Primijenili smo najblaži oblik sredstva prisile, a to potvrđuju i snimke i privedeni koji nisu imali pritužbi na postupanje policije. Naše postupanje bilo je zakonito i razmjerno", rekao je Buterin.

"Ja ne mogu da ne kažem da je ova tematska sjednica otišla u jednom drugom smjeru i da ne odreagiram na pojedine objede kad su u pitanju neki ministri, a poglavito ministar Karamarko. Ja sam u policiji 25 godina, ja ne želim ovdje biti kako bih zaštitio ministra, ali moram reći da je ministar u dvije godine napravio više nego svi njegovi prethodnici", nahvalio je Buterin Karamarka.

"Što se tiče asistencije, ona je provedena zakonito. Mi moramo provoditi zakone. Postoji pasivni i aktivni otpor. U ovom slučaju radilo se o pasivnom otporu, o sprečavanju službenih osoba da izvrše zadaće. Pa na koji način smo mi mogli, nakon upozorenja da napuste kolnike, ukloniti prosvjednike? Snagom misli, da ih teleportiramo? Jednostavno, nakon što su se oglušili o zapovijed, mi smo postupili sukladno zakonu o remećenju javnog reda i mira", kazao je Buterin.

"Ja razumijem na neki način i prosvjednike, ali dame i gospodo, shvatite vi i nas policiju, demokratsko pravo svakoga je prosvjedovati na miran način, ali mi sprečavanjem nismo izašli iz zakonskih okvira. Upravo zato je bilo toliko naših djelatnika, da uporabimo najblaži oblik sredstava prisile. Prosvjedujmo na jedan legitiman i zakonit način, ali nemojmo ograničavati tuđa prava", zaključio je načelnik zagrebačke policije.

Pročitajte više