AFERA RBA

Šef RBA podnio ostavku nakon članka na Index Istragama

Foto: RBA press

PREDSJEDNIK uprave Raiffeisen banke podnio je ostavku nakon afere prvotno objavljene na Index Istragama. RBA je, kako smo otkrili, natječajem tražio PR-ovce za vršenje pritiska na Ustavni sud i druge hrvatske sudove. 

Michael Müller je danas podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Uprave Raiffeisen banke, a vezano uz negativnu percepciju javnosti oko pozivnog natječaja za odabir PR agencije, priopćili su iz Raiffeisen banke.

"Svjestan sam snažnog negativnog dojma koji je nastao oko Raiffeisen banke i njezinog menadžmenta te naglašavam kako predmetni dokument ni na koji način ne odražava namjeru menadžmenta Banke. Kao profesionalni menadžer, odlučio sam odstupiti sa svoje pozicije kako bih spriječio daljnju reputacijsku štetu banci", poručio je sad već bivši šef RBA Müller.  

"Prihvatio sam ostavku Michaela Müllera kao znak njegovog odgovornog stava te mu zahvaljujem na dugogodišnjem radu i doprinosu Raiffeisen banci i RBI grupaciji. Naglasio bih kako se RBI i Raiffeisen banka zalažu za zakonitost, visoke etičke standarde i povjerenje", izjavio je Andreas Gschwenter, predsjednik Nadzornog odbora Raiffeisenbank Austria d.d. i član Uprave matične banke Raiffeisen Bank International (RBI).

"U ovom prijelaznom razdoblju Liana Keserić, iskusna članica tima Uprave Raiffeisen banke, bit će vršiteljica dužnosti predsjednika Uprave Banke, po odobrenju Hrvatske narodne banke", poručili su iz Raiffeisen banke.

RBA eksplicitno tražila PR-ovce za "vršenje pritiska na Ustavni sud"

Podsjetimo, u pozivu Raiffeisen banke za odabir PR agencije u kojem banka traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima stoji da je jedan od zadataka te agencije i "vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj".

U pozivu koji je napisan na engleskom jeziku doslovno stoji "Putting the pressure on the Constitutional and other Croatian courts".

Iz RBA su u izjavi za Index tvrdili da su tražena "isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke".

>> Udruga Franak pozvala sve da zatvore račun u RBA zbog pritiska na pravosuđe

Iz Hrvatske narodne banke potvrdili su nam kako će u okviru svojih ovlasti hitno provesti nadzor u Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb te poduzeti potrebne mjere.

>> Hrvatska narodna banka: Odmah krećemo u nadzor RBA, ovo je nedopustivo ponašanje

Sudac Vrhovnog suda i predsjednik Hrvatske udruge sudaca Damir Kontrec rekao je za Index da je pojava ove, još jedne u nizu komunikacijskih strategija, pokušaj nedopustivog pritiska na suce.

>> Sudac Vrhovnog suda o slučaju RBA: Nedopustiv pritisak na suce. Kamo to vodi?

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u izjavi za Index naglašava kako ne postoje legitimni postupci vršenja pritisaka na suce i sudove. Nezavisni zastupnik u saboru Marin Škibola kaže da RBA, ako se poziv pokaže istinitim, zaslužuje "da mu se oduzme dozvola za rad", dok je Udruga Franak pozvala DORH da se pozabavi poslovanjem Raiffeisen banke.

>> Šef Ustavnog suda: Ne postoji legitiman pritisak na sud i suce

Stručnjaci koji se bave odnosima s javnošću i PR-om šokirani su natječajem.

"Takva praksa je potpuno neuobičajena i ni na koji način nije usklađena s etičkim kodeksom HUOJ-a", kaže nam na kraju predsjednica HUOJ-a Ana Tkalec Verčič.

Pročitajte više