Kako sindikalac vidi koronakrizu: Laptopi nam stižu na kapaljku

Screenshot: RTL

ŠEF sindikata Preporod Željko Stipić koji za sutra organizira prosvjed učitelja i nastavnika pred Ministarstvom za RTL Direkt govori o prosvjedu, njihovim zahtjevima i problemima s kojima se suočavaju prosvjetni djelatnici. 

U nastavku prenosimo tijek razgovora u emisiji.

Prije početka emisije rekli ste da nije sigurno da će sve škole ostati na dosadašnjem modelu te da sve srednje škole idu na online nastavu.

Ja ne bih tu špekulirao, to su neslužbene informacije, svakog sata dolaze nove i vidjet ćemo u kojem će se smjeru to odvijati, tako da do tada nema smisla o tome govoriti. 

Mislite da je sad pravo vrijeme za prosvjed?

Nikad nije pravo vrijeme za prosvjed, niti mi kao ni sindikat ni članstvo nije sretno kada mora prosvjedovati. No četiri mjeseca pokušavamo uspostaviti dijalog s ministrom jer imamo četiri konkretna problema i nudimo četiri rješenja i nadamo se da će sutrašnji prosvjed dovršiti do toga da sjednemo i krenemo stvari pokretati u pravom smjeru. 

Nama je nametnula obveza koja se pokazala besmislenom i koja oduzima puno energije, a to je rad s učenicima koji su u samoizolaciji, sada je to veliki broj i svaki učitelj ima čak i deset takvih učenika. Tako kada odradimo redovnu nastavu, poslijepodne treba raditi s tim učenicima. To nije plaćeno i nije ničim ni regulirano, to je siva sezona i to je nedopustivo.  

Vi sad tražite da se rad od kuće učitelja dodatno plati, zašto bi se dodatno platio?

Ne, mi to ne tražimo. Mi tražimo, uostalom Aladrović je u šestom mjesecu i najavio razgovor sa sindikatima o tom pitanju, da kada poslodavac naloži radniku rad od kuće, onda taj radnik koristi vlastito računalo, plaća račune za internet i mobitel i mi mislimo da nije u redu da poslodavac nema nikakvu obvezu prema tom radniku. 

Ali taj isti trošak imaju roditelji koji imaju troškove za struju, računalo, tablet...

U mnogim slučajevima imate jedno računalo, jasno je da su se njime koristila djeca. Roditelji su morali kupiti drugo računalo. Nama je obećano da će nam doći sad laptopi, ne znamo u kojem broju, još uvijek ti laptopi idu na kapaljku.

Ali čuli smo, mnogi biznisi su u velikom problemu, a vi ćete od Nove godine dobiti četiri posto veće plaće. Razumijevanje za ovo o čemu vi govorite je, bojim se, jako malo.

Dobro, ja prvo ne bi kruške i jabuke zbrajao. Trebalo je vidjeti kakve su te plaće u odnosu na one s kojima bi se trebali uspoređivati. Nemojmo biti licemjerni. To je rezultat određenih dogovora, ova vlada je znala da će biti suočena sa sudskim sporovima i odlučili su ispoštovati ono što je dogovoreno, mi smo to pozdravili i tako treba u svakoj novoj situaciji, rekao je Stipić.

Pročitajte više