Šef sinjske Hvidre autom se zabio u ogradu vojarne: "Posla san poruku da to ne mere"

DRAŽEN PAVLOVIĆ, predsjednik sinjske Hvidre, zabio se jučer automobilom u ogradu sinjske vojarne u kojoj se održavala proslava utemeljenja 126. brigade Hrvatske vojske, jer na njoj nije dopušten pristup osobama u HOS-ovim uniformama i majicama. Kao što je poznato, HOS-ove su oznake sporne jer sadržavaju i ustaški pozdrav. Događaj o kojem se priča u Sinju potvrdio nam je Pavlović.

Na upit je li točno da je bio akter incidenta, odgovorio nam je potvrdno.

"Istina je. Jednostavno, kao predsjednik udruge dobio sam pozivnicu za obilježavanje 126. brigade, čiji sam i ja bio pripadnik. Da bi, poslije protokola koji je već bio, ručak bio u vojarni 126. brigade. Kad sam doša doli, ne da sam iša doli radi ručka ili nečega, nego zato šta sam bio djelatnik i u tom nastavnom središtu dok je bilo prije, dok vojska nije bila tu, već dok je bilo nastavno središte, čisto da vidim. Otkad je bila vojska, nisam nikako bio unutra, pa da vidim", rekao nam je Pavlović.

"Iznenadilo me što HOS-ovcima nisu dopustili ulaz u vojarnu"

A kad sam doša prid kapiju, iznenadio sam se kad sam vidio da zapovjednik Mazalin, skupa s vojnom policijom, nije dozvolio ulazak unutar kruga vojarne ljudima koji su imali HOS-ove uniforme i HOS-ove majice. U Sinju je postojala jedna satnija HOS-a koja je bila pri 9. bojni HOS-a, a posli je prišla u 126. brigadu. To su naši suborci koji su ginuli s nama u ovom ratu. Ne znam kome je palo na pamet da napravi to što je napravio, da zabrani ulazak unutar kruga vojarne ljudima koji imaju HOS-ove majice", govori šef sinjske Hvidre.

"Ko invalid devedeset postotni, ko časnik Hrvatske vojske nisam moga to jednostavno... Kad su oni ošli ća, da ne bi tu bilo većih razmjera, normalno, da ne bi nekog udario, posla sam im poruku. Jednostavno kako su oni zabranili ulazak unutra, tako sam i ja posla poruku da to ne mere ić tako. Jer to su naši suborci i ti ljudi su ginuli za ovu državu isto ko i mi. I oni su regularna Hrvatska vojska. Makar zasad još. Ja ne znam šta će bit, al zasad mislim da su regularni", rekao nam je.

Pavlovića smo zamolili i da objasni što se dogodilo, odnosno kako je "poslao poruku"?

"Posla san im jednostavno poruku, malo sam autom tu ogradu gurnijo", odgovorio je prvi čovjek sinjske Hvidre. A mi smo nastavili s pitanjima.

Autom ste se zaletjeli u ogradu?

Nisam se zaletio, nego sam je onako malo puka. Čisto da...

Autom ste se zabili u ogradu?

Može. Je, je.

Kad smo to precizirali, Pavlović nam je kazao i da na automobilu nema štete te još jednom pokušao objasniti motive svoje akcije: "Čisto da upozorim te koji su izdali zapovijedi kakve su izdali da se ne slažemo mi kao branitelji s tim. Priveden sam u policijsku postaju, da sam svoj iskaz, svoju izjavu i stojim iza nje i stat ću dok sam živ."

U sinjskoj policiji je bio tri-četiri sata i ne zna je li podnesena prijava protiv njega. Na upit je li mu sada žao, odrješito je odgovorio: "Ne."

Pavlovića revoltiralo i što je Milanović polagao vijenac prije braniteljskih udruga

U času kad se zabio u ogradu vojarne, u njoj nije bio Milanović. Pavlović veli da predsjednik države nije ni ulazio u vojarnu.

Konačno, Pavlović nas je zamolio i da prenesemo ove njegove riječi: "Iznenadilo me, s obzirom na to da je protokol za sve isti, pa tako i za predsjednika države, da je položio sat-sat i pol vijenac prije nego svi ostali. Taj predsjednik je tu iz Sinja, a da polaže vijence prije ili poslije braniteljskih udruga i organizatora i da ne položi pokojnom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu, to je baš ono... Evo."

O Pavlovićevim incidentima pisalo se mnogo puta. Još 2003. godine, u jeku braniteljske pobune zbog presuda Mirku Norcu, Pavlović je izjavio: "Imam poruku za gospodu Mesića, Račana, Manolića i ostale da što prije doručkuju s drugom Đinđićem, jer je to jedini spas hrvatske države za koju smo se mi borili i izborili", ali je nešto kasnije govorio da je ta izjava zlonamjerno interpretirana.

A 2009. godine, dok je Stipe Mesić otkrivao spomenik sinjskom partizanu Anti Bakotiću Baki, Pavlović i pripadnici Hvidre vikali su mu: "Naš će ti sud suditi za tri mjeseca!"

Prijetio Mesiću, udario Ževrnju, prijavljen zbog marihuane

Pavlović nije napadao pripadnike samo jedne strane političkog spektra. Alka 2015. godine zapamćena je i po tome što je tadašnjeg splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnju u svečanoj loži udarao nekakvim smotuljkom. 

Pavlović je prije nekoliko godina sa spomenika braniteljima uklonio vijenac i svijeću sinjske udruge antifašista i, prema objavljenim informacijama, zaprijetio njezinu predsjedniku Stipi Samardžiću da će "ići ispod asfalta".

Prije četiri godine policija ga je prijavila Općinskom državnom odvjetništvu zbog "neovlaštene proizvodnje i prometa drogama" jer je, navodno, na svojoj parceli uzgajao marihuanu. Pavlovića smo pitali što se s dogodilo s tim postupkom, a on je odgovorio da ne zna, misli da nije završen.

Pročitajte više