VIDEO Šef sjevernokorejske diplomacije u Moskvi: "Korejcima je važno uvjeriti se u podršku Rusa"

Screenshot: YouTube
 
DOŠAVŠI se uvjeriti u podršku svojeg ruskog saveznika usred smanjenja napetosti na Korejskom poluotoku, šef sjevernokorejske diplomacije Ri Yong-ho razgovarao je u utorak s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom o bilateralnim odnosima i stanju u regiji istočne Azije.
 
"Nadam se da će nam ti razgovori omogućiti detaljan razgovor o međunarodnim i regionalnim poslovima, uključujući situaciju na Korejskom poluotoku", kazao je Lavrov na početku susreta. 
 
Ri Yong Hu kazao je kakao se nada "pronaći konkretne načine, put izgradnje nove etape u razvoju naših odnosa".
 
 
Do posjeta Rusiji dolazi na pozadini spektakularnog međukorejskog zbližavanja nakon Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, u Južnoj Koreji, popraćena diplomatskim potezima nezamislivima još prije nekoliko mjeseci kad su Kim Jong Un i Donald Trump razmjenjivali prijetnje. 
 
"Jako je važno za Korejce da se uvjere u podršku Rusa"
 
Nakon povijesnog posjeta Pekingu krajem ožujka, čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong Un trebao bi se susresti s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-Inom 27. travnja u demilitariziranoj zoni koja dijeli poluotok. 
 
"Jako je važno za Korejce da se uvjere u podršku Rusa i učvrste temelje svojih odnosa u tom kontekstu", objašnjava Aleksandar Voroncov, odgovoran za Koreju u Institutu za orijentalne studije pri Ruskoj akademiji znanosti. 
 
"Rusija je očuvala normalne radne odnose sa Sjevernom Korejom u teškim trenucima, i važno je za Pjongjang postići razumijevanje Rusije prije ta dva povijesna summita", dodao je.
 
Nekoliko visokih dužnosnika ili izaslanika Pjongjanga došlo je u Rusiju zadnjih godina, ali nikada ministar ranga Ri Yong-hoa. 

Pročitajte više