HGK

Šef splitske HGK se cijepio preko reda? Danima se skriva od Indexa

Foto: Hina

"VRH HGK splitsko-dalmatinske županije cijepljen je preko veze, prije ugroženih skupina i običnih građana." Tako glasi informacija koju smo dobili od našeg izvora. No, on nije bio jedini koji nam je to javio, dobili smo više dojava o tome, a u jednoj je pisalo da se sa šefom splitske HGK cijepila i njegova supruga.

Tragom tih informacija, kontaktirali smo središnjicu HGK, ali i ogranak sa središtem u Splitu. Na čelu mu je Tučepljanin Joze Tomaš. 

Zvali smo ga, slali mailove i SMS-ove, ponekad i više puta zaredom, ali uzalud. Javljala se jedino njegova tajnica na fiksni broj u uredu. Tvrdila je da je čovjek na terenu i da nas zato ne može telefonski spojiti. I tako skoro svaki dan.  

A mi smo samo htjeli doznati je li gospodin Tomaš cijepljen preko veze. 

I jutros smo nazvali. Razgovor je tekao ovako: 

"Dobar dan, zovem iz Indexa...", počeli smo kao i uvijek. 

"Znam, znam. Predsjednik nije u uredu", odvratila je tajnica uvježbanim glasom. 

"A znate li kad će biti?" pitali smo. 

"Stvarno ne znam", odvratila je. 

"Onda ćemo zvati svakih 20 minuta, pa kad se javi", obećali smo. 

Kad smo opet nazvali u dogovoreno vrijeme, tajnica je odlučila ne dići slušalicu. Pa dobro. Sjeli smo u auto i za manje od deset minuta bili na recepciji splitske Županijske komore. 

Je l' tu gospodin predsjednik?

Predstavili smo se i rekli da tražimo gospodina Tomaša. 

Zaprepaštena recepcionerka kazala nam je da je "predsjednik po cijele dane u uredu". Zatim smo čuli "ali to je predsjednik, ne mogu vam ja samo tako s njim ugovoriti sastanak", kao da se radi o kakvom mitskom biću, te da ima "toliko puno sastanaka da vas jednostavno ne može primiti".

Ni danas, a možda ni sutra, dodala je.

Šef splitske HGK valjda ima zakazanih sastanaka sve do prvog dana starosne mirovine. On je istovremeno u uredu i nije u uredu. Ima sastanke i nema sastanke. Na terenu je, ali i nije. Joze Tomaš je Schrödingerova mačka parazitske HGK. 

Ipak smo ga dobili: "Dobar dan, jeste li se cijepili?"

Konačno, nakon što je tajnica zapisala naš broj mobitela i nakon što smo tri puta zvali središnjicu HGK da nam kažu planiraju li odgovoriti na upit o ovom cijepljenju, i nakon što smo Tomašu poslali SMS sadržaja "gospodine Tomaš, nas samo zanima jeste li se cijepili, zašto vam je tako teško reći da niste ako niste", uvaženi HGK-ovac je odgovorio. 

"Poštovana, rado ću Vam odgovoriti na sva pitanja vezana za poduzetništvo i gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije. Što se tiče mog zdravstvenog stanja, dopustit ćete mi da je to povjerljiv odnos između mene i mog obiteljskog liječnika. S poštovanjem, Joze Tomaš", pisalo je.

Kazali smo mu da njegovo cijepljenje nije privatna stvar ako je cijepljen prije ugroženih skupina samo zato što je na čelu ogranka HGK. Čisto iz zabave pitali smo slaže li se da napišemo da je njegovo cijepljenje zaista obavljeno na preporuku obiteljskog liječnika. Na to nije odgovorio. 

"To je privatna stvar"

Od središnjice HGK formalnim putem pokušali smo doznati "jesu li se predstavnici (zastupnici, glavne osobe) županijske gospodarske komore cijepili? Kojim cjepivom i jesu li bili prioritet?"

"Zdravstveno stanje i cijepljenje svakoga od zaposlenika privatna je stvar te osobe. Ne raspolažemo takvim informacijama niti imamo pravo tražiti to od njih", poručili su iz Odnosa s javnošću HGK referirajući se pritom i na slučaj Joze Tomaša s istim odgovorom.

Privatna stvar, a cjepivo javno. 

Tko je Joze Tomaš? 

Mandat na čelu županijskog ogranka HGK ističe mu sljedeće godine. 

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, 2017. godine obranio je specijalistički rad pod naslovom "Mediji i obrazovanje". Tad je i stekao zvanje "specijalista u nautičkom turizmu" na Fakultetu za mediteranske i poslovne studije u crnogorskom Tivtu. Lani su pisali da je u fazi izrade magistarskog rada. 

HGK se na svojim stranicama hvali da je Tomaš bio na rukovodećim pozicijama u turističkom sektoru. 

"Bio je dugogodišnji direktor i član Uprave tvrtke Potestas d.o.o. u čijem su vlasništvu splitski hotel Park, turističko naselje Fenomen Plitvice na Plitvičkim jezerima te Villa Petra u Bolu na Braču. Na međunarodnoj je konferenciji Best Stay 2017. godine proglašen najboljim generalnim direktorom godine u hotelijerstvu. Uz ove prestižne nagrade, Tomaš je i potpredsjednik European Hotel Management Associationa (EHMA) za središnju Europu", navodi HGK, ali ne spominje je li Tomaš član ili samo simpatizer HDZ-a.

Pročitajte više