Šef splitske policije: Ispričavam se gospodinu koji je u subotu uhićen greškom

Screenshot: Facebook

NAČELNIK Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić izvijestio je o novostima vezanima za snimku policijske brutalnosti u Svačićevoj ulici, prenosi Dalmatinski portal.

"Nakon nemilog događaja poslije utakmice Hajduka i Dinama i snimke na kojoj se vidi privođenje koje je sadržavalo elemente koji su značajno uznemirili javnost, utvrdili smo identitet policijskog službenika na snimci, tijekom dana će biti udaljen s dužnosti i onda kreće disciplinski postupak", kazao je Marendić.

Pokrenut disciplinski postupak protiv policajca koji je mlatio mladića

Nema kaznene prijave ili optužnog prijedloga za prekršaj?

"U prvoj fazi utvrđujemo identitet, krenuli smo u disciplinski postupak koji je žuran. Službenik je udaljen i ne može više počiniti takvu grešku jer nije u redovima policije dok postupak traje. Sve ostalo ćemo utvrditi, postoje li elementi kaznenog djela. Surađujemo s Državnim odvjetništvom", kaže Marendić.

Kakve bi sankcije mogle biti?

"Ne bih kalkulirao o sankcijama. To je osmišljeni model koji se primjenjuje kada je potrebno poslati poruku javnosti i utjecati na policijske službenike da posao prihvate profesionalno i ozbiljno i svako odskakanje u službi nama je nedopustivo i nećemo ga tolerirati. Sve ostalo je predmet daljnjeg kriminalističkog istraživanja.

Kao što smo istraživali napad na policijske službenike, tako smo istraživali i ovu situaciju s policijskim službenikom. Ovamo smo prijavili pet osoba, ovdje smo prijavili jednog policijskog službenika. Kriminalističko istraživanje se nastavlja", kazao je šef PU splitsko-dalmatinske.

"Ispričavam se mladiću koji je priveden greškom"

Što s momkom za kojeg se ustanovilo da nije sudjelovao u napadu na policiju?

"Ispričavam se gospodinu kojem se dogodila ova nemila situacija. Mi smo izvijestili u subotu da se radi o osobi koja je privedena s mjesta događaja, indicije su ukazivale da je sudionik tog napada, međutim upravo zahvaljujući predanosti i radu policijskih službenika utvrđen je alibi.

Čovjek je evidentno greškom doveden, ispričavam se zbog neugodnosti. Osobe koje su privedene, privedene su uz upotrebu sredstava prisile, nažalost dogodila se i pogreška u postupanju, a gospodinu se mogu ispričati u svoje i ime svih djelatnika", rekao je Marendić.

Policija ne želi kazati je li mladić koji je priveden pogreškom isti onaj mladić kojeg su policajci brutalno tukli

Je li on bio na podu?

"Radi se o kriminalističkom istraživanju. To nije dio onoga o čemu danas mogu razgovarati s vama. Imamo situaciju kakvu imamo i nastojimo je najbolje i najtransparentnije raščistiti. Jedan od važnih razloga je i pozornost koju je ovaj događaj izazvao u javnosti.

Želimo uputiti poruku da Policijska uprava i djelatnici rade svoj ozbiljan i težak posao profesionalno i na najbolji mogući način i da ćemo svako ovakvo iskakanje, kakva se događaju i u drugim profesijama, ispravljati i tražiti bolji put", rekao je.

"Loše bi bilo postavljati se na jednu ili drugu stranu. Ovdje nema druge strane. Ovdje imate policijske službenike koji rade svoj posao odgovorno, kvalitetno i profesionalno. Status sigurne turističke destinacije dobili smo zahvaljujući i policijskim službenicima. Imamo način sankcionirati iskakanje i nadam se i da na ovakav način šaljemo poruku javnosti da policija unutar svojih redova može ispravljati određene pogreške", zaključio je Marendić.

Pročitajte više