Šef turskog parlamenta poništio odluku ključnu za SAD

Predsjednik turskoga parlamenta poništio je u subotu glasovanje i odredio pauzu u radu parlamenta do utorka, čime je ponovno odgođena odluka o razmještaju američkih vojnika u Turskoj u slučaju invazije na Irak, saznaje agencija AFP iz parlamentarnih izvora.

Turski je parlament prije toga tijesnom većinom donio dugoodgađanu odluku kojom dopušta razmještaj američkih vojnika, a oporbena republikanska narodna stranka (CHP) odmah je uložila prigovor uz tvrdnju da većina nije bila dovoljna, rekao je jedan dužnosnik za Reuters.

Ta odluka, kojom bi se utro i put za slanje turskih vojnika u Irak u slučaju rata, donesena je nakon višesatne rasprave u parlamentu jer je ta tema izazvala opće protivljenje u Turskoj.

Poništena je odluka turskoga parlamenta, ključna za američke vojne planere, koja je omogućila razmješaj 62 tisuća američkih vojnika kako bi se stvorila tzv. ´sjeverna fronta´ kojom bi se, vjeruju stručnjaci, skratio rat.

Odluka je u parlamentu prihvaćena s 264 glasa za i 251 protiv, uz 19 suzdržanih zastupnika.

CHP je odmah prigovorio jer prijedlog nije dobio 276 glasova, što bi bila apsolutna većina od 550 zastupnika turskoga parlamenta, pa je predsjednik parlamenta Bulent Arinc odlučio poništiti odluku.

Pročitajte više