Šef Udruge sudaca: Osjećam se jadno i bijedno, uhićenja su težak udarac sudstvu

Screenshot: HRT

"ISTINA, kakva god bila, treba izaći na vidjelo i ako su kaznena djela počinjena, treba ih najstrože sankcionirati", rekao je Damir Kontrec, sudac Vrhovnog suda i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija i govorio je o posljedicama koje će afera imati na pravosuđe.

"Bojim se da je to težak udarac sudstvu jer uhićenje tri suca, a i daljnji postupak gdje su dva zadržana u pritvoru, a jedan pušten, dovodi u pitanje puno toga", kazao je Damir Kontrec.

"Jučer smo na zboru Udruge hrvatskih sudaca jasno poslali priopćenje da Udruga traži da nadležna tijela što prije utvrde istinu i ako se utvrdi da je bilo tko iz reda sudaca počinio bilo što što mu se stavlja na teret, da se to hitno procesuira i da se takav makne iz sustava", dodao je.

Kontrec smatra da istina, kakva god bila, treba izaći na vidjelo i ako su kaznena djela počinjena, da ih treba najstrože sankcionirati.

"Osjećam se jadno i bijedno"

"Osjećam se dvojako jer smo imali 30 godina od osnutka Udruge sudaca, a s druge strane se osjećam jadno i bijedno jer ovo je udarac svim sucima", podijelio je Kontrec.

"Ipak su ovo pojedinačni slučajevi i nije dobro da se na bazi njih stigmatizira ostalih 1700 sudaca koji svoj posao obavljaju korektno, pošteno i savjesno", kaže.

Na izjavu da se ne zna je li 1700 sudaca pošteno i korektno, jer troje sudaca pod istragom nije otkrio sustav, nego Zdravko Mamić, Kontrec je odvratio primjerom da su ranije ove godine otkrivene dvije medicinske sestre koje su pljačkale pacijente i pitao znači li to da su sve medicinske sestre takve.

"Ako netko zna nekoga tko je korumpiran, neka ga prijavi, a Državno odvjetništvo neka to procesuira", zaključio je.

Dodao je da viđenje sudaca kao nekakve nedodirljive kaste koja ne odgovara ni za što pogrešno te naveo da je u zadnjih 10 godina pokrenuto mnogo stegovnih postupaka, pa i uvjetnih razrješenja te razrješenja dužnosti.

"Ove tvrdnje o zatvorenosti, nedodirljivosti i neodgovornosti se meni čine netočne", izjavio je Damir Kontrec.

Pročitajte više