Šef udruge za plin: Građani će problem s cijenom plina imati oko 1. travnja

Screenshot: HRT

MINISTRI energetike članica EU postigli su dogovor o ograničavanju cijene plina kako bi se zaštitili građani i gospodarstva koja klize u recesiju.

Dogovoreno je da se mehanizam za ograničavanje cijene plina aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavatsatu i 35 eura više od referentne cijene LNG-a u razdoblju od tri uzastopna dana.

Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, rekao je gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" da je Hrvatska vrlo zadovoljna time što je dogovor postignut. Kaže da se jedino djelovanjem cijele Europe stvari mogu polako staviti u kontrolu.

Milatić: Imamo jednu stabilnost

"Kada bi možda uredba proizvodila određene probleme u sigurnosti opskrbe, točno je predviđeno kako se odustaje od mehanizma da ne bi došlo do poremećaja.

Svi znamo da se cijena plina proporcionalno odražava na cijelu električne energije pa ako tu postoji ta psihološka granica, koju vrlo izvjesno onda tržišta polako neće prelaziti, imamo jednu stabilnost da cijena električne energije neće prelaziti 400 i nešto eura po megavatsatu. Bitno je da se s time može računati", rekao je Milatić "U mreži Prvog".

Milatić je dodao da je dobro da Hrvatska oko 70 posto svog plina troši iz LNG-a te je pojasnio da je LNG u Hrvatskoj napravljen tako da ne smije imati praznog hoda ni sat vremena.

Što odluka EU znači za građane Europe?

Dalibor Pudić, šef Hrvatske stručne udruge za plin, također pozdravlja europsku odluku. No, Pudić navodi da te cijene u normalnim uvjetima ograničavanja tržišta mogu izazvati određene poremećaje na tržištu te određeni nedostatak robe. Međutim, dodaje Pudić, postoje osigurači koji će se aktivirati u određenim trenucima.

"Pretpostavljam da postoji netko tko će nadzirati provedbu ove odluke tako da se pravovremeno može reagirati ako bi ona izazvala određene poremećaje", govori Pudić.

Odgovarajući na pitanje što odluka EU konkretno znači za građane, Pudić kaže da će i opskrbljivači gledati po kojim se cijenama trguje te da neće moći ugovarati po većim cijenama od određenoga. Odluka EU za krajnje kupce znači nižu cijenu, ali to je i dalje daleko veća cijena od one koju građani Hrvatske imaju, objašnjava.

"Kod naših građana veći problem će biti oko prvog travnja, ali pretpostavljam da se u ministarstvu radi na tome", rekao je Pudić tijekom gostovanja u emisiji "U mreži Prvog".

Grozdanić: Hrvatska je sigurna

Poznavatelj energetike Igor Grozdanić misli da će se cijene plina kretati od oko 100 do 120 eura po megavatsatu i pozdravlja odluku EU. Ističe da su posljednje dvije godine cijene plina bile više od 180 eura, ali smatra da to nije ništa značajno.

"Što se tiče Hrvatske, sigurni smo. Građani vjerojatno neće puno osjetiti. Kao i kolega Pudić, vjerujem da vlada radi na određenim mjerama i od prvog travnja. Što se tiče opskrbe imamo LNG terminal. Imamo i domaću proizvodnju, a ona je u 2020. bila nažalost samo na 28 posto", rekao je i dodao da je nekada bila na 70-75 posto.

Državni tajnik kaže da je Hrvatska 2007. i 2008. godine imala domaću proizvodnju plina i veću od 100 posto. Tada se plin i izvozio.

"Vrlo je bitno i dalje ulagati u istraživanja, ali i da se iscrpljena ležišta i dalje mogu koristiti, posebno tamo gdje su blizu velikih proizvođača CO2", rekao je te dodao da bi se nakon 1. travnja moglo očekivati povećanje cijena.

"Ali to se neće dogoditi jer je stav premijera i ministra o tome jasan. Do tada ima vremena pronaći način kako ne bi bilo porasta cijena. Uredbom vlade cijelu proizvodnju Ine otkupljujemo sve do veljače 2024. godine", rekao je Milatić "U mreži Prvog".

Pročitajte više