Šef udruženja hostelijera HGK dao ostavku: "Financirate se prisilnim članarinama"

ZORAN Salopek, dosadašnji predsjednik udruženja hostelijera pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, podnio je neopozivu ostavku na tu funkciju. 

Salopek je poručio da se dubinski ne slaže s načinom poslovanja, strukturom i organizacijom Komore. 

Posebno je istaknuo svoje neslaganje s činjenicom da se HGK i dalje financira prisilnom naplatom članarina. 

Na kraju je poručio kako daje jasnu i nedvosmislenu potporu udruzi Glas poduzetnika. 

Poduzetnici se već dugo bune protiv obveznog članstva u HGK-u koju po sili zakona moraju plaćati bez obzira na to što većina njih od članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori nema nikakve koristi. 

Vlada ne želi ukinuti prisilnu članarinu HGK

Pitanje članarina bilo je i temom u saboru. 

Klub zastupnika Mosta uputio je početkom listopada u saborsku proceduru prijedloge za izmjenu Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori i Zakona o obrtu, kojima bi se ukinulo obvezno članstvo. No vlada je na njihove prijedloge dala negativno mišljenje.

“Vlada Republike Hrvatske smatra da se inicijativi ukidanja obveznog članstva u HGK-u treba pristupiti s dužnom pažnjom, uz odgovarajuću procjenu oportunosti takve odluke u određenom vremenu, kako zbog javnopravnog karaktera komora i javnih ovlasti koje su na iste prenesene, tako i zbog činjenice da je prijelaz na dobrovoljno članstvo opcija za koju je potrebno ispuniti preduvjete, prije svega, u smislu, postepenog povećanja prihoda iz vlastitih aktivnosti koje će osigurati daljnji nesmetan rad Komore”, stoji u obrazloženju vlade.

Poduzetnici odbili Zlatnu kunu

Da poduzetnici doista gube strpljenje s HGK-om pokazuje i potez vlasnika tvrtke DefenseCode Lucijana Carića i Leona Juranića koji su odbili nominaciju za Zlatnu kunu, nagradu koju dodjeljuje HGK. 

Lucijan Carić je odbijanje Zlatne kune objasnio u razgovoru za Index. 

"Svatko tko misli da je 500 kuna koje damo HGK-u ili 500 kuna za Hrvatske šume mali novac, može nama uplatiti taj iznos na račun pa ćemo ga mi usmjeriti nekome za koga mislimo da je u potrebi", rekao je Carić.

Jedino što, prema Cariću, HGK i slične institucije rade jest organiziranje događaja poput Zlatne kune te proizvodnja PR-a o tome da nešto zaista i rade.

"Ne želim nikakvu validaciju od ljudi s kojima se ne slažem i koje u biti duboko prezirem", prokomentirao je Carić. 

Pročitajte više