Ukrajina: Brže bismo dobili rat da zapadnim oružjem možemo napadati Rusiju

Screenshot: Sky News

Ukrajina bi brže dobila rat kad bi imala dopuštenje ispaljivati britansko i oružje drugih zapadnih saveznika na ciljeve duboko u Rusiji, rekao je u opširnom intervjuu za Sky News šef ukrajinske mornarice.

Viceadmiral Oleksij Neižpapa rekao je za Sky News da bi tijek cijelog rata bio vrlo drugačiji da je ukrajinskim snagama bilo dopušteno koristiti zapadno oružje bez ograničenja od samog početka.

Velika Britanija, SAD i drugi saveznici tek su se prošle godine složili da počnu davati Ukrajini rakete većeg dometa. Ukrajinske snage koristile su ih za gađanje ciljeva u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, ali ne i duboko u Rusiji zbog zabrinutosti oko eskalacije.

"Rado bi preuzeli kontrolu i nad dva britanska ratna broda"

Ukrajinski zapovjednik je rekao da bi njegova mornarica rado preuzela kontrolu nad dva britanska ratna broda koja će Kraljevska mornarica navodno morati prijevremeno umiroviti zbog manjka mornara usred krize zapošljavanja.

"Moramo imati sposobnost kako bismo bili sigurni da će Rusija zauvijek odustati čak i od pomisli da gleda u smjeru Ukrajine, uključujući i na moru", rekao je Neižpapa.

Unatoč ograničenim pomorskim sredstvima, ukrajinske oružane snage, uz potporu Britanije i drugih saveznika, provode operaciju u stilu Davida protiv Golijata protiv puno veće ruske Crnomorske flote u i oko okupiranog Krima, uništavajući brodove, infrastrukturu i podmornice.

Potapanje Moskve

U Neižpapinoj sobi na tajnoj lokaciji u Odesi, u južnoj Ukrajini, gdje je ukrajinski zapovjednik dao intervju Sky Newsu, stoji i poklopac cijevi ukrajinske rakete korištene za potapanje vodećeg broda ruske Crnomorske flote u prvim tjednima invazije.

Napad na brod Moskvu 14. travnja 2022. ostaje jedan od najznačajnijih ukrajinskih trijumfa u ratu.

Na jednoj strani poklopca naslikana je slika ruskog broda u plamenu s ukrajinskim komandosom koji stoji u prvom planu i pozdravlja ga jednim prstom.

"U tom trenutku Ukrajina je shvatila da može poraziti Rusiju", rekao je Neižpapa.

Uništenje dvadesetak ruskih brodova

Još jedan od suvenira u njegovoj sobi je igla za naoružanje britanske rakete Storm Shadow ispaljene iz ukrajinskog bombardera Su-24 protiv ruskog mornaričkog stožera u lučkom gradu Sevastopolju na Krimu 22. rujna 2023. 

Uništeno je tada oko dvadesetak ruskih brodova. U javnosti se vrlo malo zna o tajnim operacijama koje ukrajinska vojska, uz potporu zapadnih saveznika, provodi protiv ruske mornarice. No one uključuju niz različitih napada, uključujući podvodne dronove, zapadne projektile, pa čak i vodene skutere.

"Naši uspjesi tijekom 2022. i 2023. bili su rezultat teških, ali inovativnih odluka, kojih prije nije bilo", kaže Neižpapa.

Vjeruje se da je Ukrajina uništila više od dvadesetak ruskih brodova, prisilivši Moskvu da povuče nekoliko ratnih brodova s Krima u rusku luku Novorosijsk.

"Prethodne metode napada možda više neće funkcionirati"

Ta je akcija Rusiji otežala provedbu pomorske blokade ukrajinskih crnomorskih luka, nametnute kako bi se smanjila sposobnost Kijeva da izvozi žito.

"Prethodne metode napada možda više neće funkcionirati", upozorava viceadmiral.

Rat na moru ima dva cilja - spriječiti rusku mornaricu da napadne Ukrajinu i omogućiti brodovima pristup ukrajinskim lukama, kaže Neižpapa. No s obzirom na to da rat ulazi u treću godinu, upozorio je da prethodne metode napada možda više neće funkcionirati.

"Neprijatelj se prilagođava, a moramo se i mi prilagoditi. Moderni rat je rat tehnologija. Tko god pobijedi u tehnološkom smislu, pobijedit će u ratu", rekao je.

"Putin se ponaša kao mali gangster"

“Da je Ukrajina imala određene vrste dalekometnog oružja koje se može koristiti dublje u neprijateljskom teritoriju, naravno, neprijatelj bi se ponašao drugačije, uključujući i na bojnom polju.

Putin se ponaša kao mali gangster koji zna da ako mu se zada udarac za udarcem, neće započeti tučnjavu... Ako shvati da se Ukrajina može boriti i natjerati ga da stvarno osjeti bol, naravno, odustat će od svega ovoga. Ovo je sve", rekao je.
 

Pročitajte više