Šef ukrajinskih obavještajaca: Želimo demilitariziranu zonu do 100 km unutar Rusije

ŠEF ukrajinske vojne obavještajne službe priznao je da su njegovi agenti ubijali propagandiste Kremlja tijekom 15 mjeseci otkako je počela ruska invazija. Također je rekao da Kijev namjerava uspostaviti demilitariziranu pograničnu zonu do 100 kilometara unutar Rusije kako bi odvratio sve buduće napade. Radi se o komentaru koji će potaknuti strah od eskalacije rata, piše The Times.

"Već smo uspješno pogodili dosta ljudi. Bilo je dobro publiciranih slučajeva za koje svi znaju, zahvaljujući medijskom izvještavanju. Ali morat ću vam reći ono što specijalne službe u svijetu uvijek govore novinarima - ne možemo to komentirati. Nikakve informacije nećemo potvrditi ni demantirati", rekao je general-bojnik Kirilo Budanov (37) na pitanje jesu li ukrajinske sigurnosne službe ubile ruske propagandiste.

Piscu koji se hvalio ubijanjem Ukrajinaca u napadu polomljene obje noge

Nekoliko utjecajnih proratnih aktivista ubijeno je ili ranjeno eksplozivom postavljenim na ruskom teritoriju od veljače prošle godine. U posljednjem takvom incidentu, 6. svibnja, Zahar Prilepin (47), slavni pisac koji se hvalio ubijanjem Ukrajinaca "u velikom broju", zadobio je prijelome obje noge u eksploziji automobila-bombe u kojoj je poginuo i njegov tjelohranitelj. Napad se dogodio blizu Nižnjeg Novgoroda, 400 kilometara istočno od Moskve.

Ruski istražitelji rekli su da ispituju osumnjičenika po imenu Aleksandar Permjakov, kojeg su optužili za suradnju s ukrajinskom obavještajnom službom.

Prigožinov bloger ubijen eksplozivom u bisti

Vladlen Tatarski (40), vojni bloger i pomoćnik šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, ubijen je eksplozivom skrivenim u njegovoj bisti koju je dobio u kafiću u Sankt-Peterburgu tijekom proratnog okupljanja 2. travnja.

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je izdan nalog za uhićenje Jurija Denisova, ukrajinskog državljanina za kojeg tvrde da je pratio Tatarskog tijekom dva mjeseca iz stana u blizini njegove kuće. Navodi se da je doputovao iz Latvije prema uputama ukrajinskih specijalnih službi.

U kolovozu prošle godine Darja Dugina (29), proratna komentatorica za državni televizijski kanal RT, ubijena je autobombom za koju se smatralo da je bila namijenjena njezinu ocu Aleksandru Duginu, ultranacionalističkom ideologu za kojeg se tvrdi da ima utjecaja na predsjednika Putina.

"S nama surađuju i Rusi"

Napadi dronovima na Kremlj 3. svibnja, s očitom namjerom da se ubije Putin, dogodili su se "zbog ruske agresije", ustvrdio je Budanov.

Govoreći na ukrajinskom YouTube kanalu Različiti ljudi, Budanov je rekao da su nedavne sabotaže unutar ruskog teritorija, uključujući iskliznuće teretnog vlaka iz tračnica i napade na naftnu i plinsku infrastrukturu u blizini ukrajinske granice, izveli "gotovo 100 posto građani Ruske Federacije".

U odvojenom intervjuu za još jedan kanal na YouTubeu Budanov je rekao da ima "manjinu Rusa" koji surađuju s njegovom vojno-obavještajnom agencijom (GUR). "Bili su motivirani patriotskim razlozima i spremni promijeniti Rusiju", rekao je Budanov.

Budanov je naglasio da je Putin bio legitimna meta, ali ga Ukrajina nije pokušavala ubiti. Njegovi agenti nastavit će ciljati na one Ruse koji su počinili ratne zločine protiv Ukrajine: "Ovakvi slučajevi su se događali i nastavit će se dalje. Takve će stići zaslužena kazna, a primjerena kazna može biti samo likvidacija i ja ću je provesti".

Krivi propagandiste za sve brutalniju taktiku Kremlja

Budanov je okrivio ruske propagandiste za sve brutalniju taktiku Kremlja u Ukrajini, što Putina uvlači u začarani krug iz kojeg ne može izaći živ: "Kremlj je toliko uložio u ovaj propagandni stroj da je na kraju počeo utjecati na njih."

Rekao je da se moskovska poslovna elita protivi ratu i traži načine da ga okonča. Ruski oligarsi izgubili su milijarde dolara zbog zapadnih sankcija i ekonomskog pritiska, ali kritike invazije bile su rijetke i prigušene.

Disidenti koji su se izjasnili protiv rata i režima bili su zatvarani ili otrovani. Natalia Arno, osnivačica zaklade Free Russia, koja je pobjegla u SAD 2014. godine, rekla je da je i ona bila žrtva prljave igre tijekom nedavnog posjeta Europi. Netko je provalio u njenu hotelsku sobu i poprskao njene stvari nečim što je smrdjelo na "jeftin parfem", ali je možda bio nervni agens koji ju je ostavio u "akutnoj boli".

Demilitarizirana zona 100 km unutar Rusije

Kad bi Rusi sami svrgnuli Putina, Ukrajina bi i dalje trebala uspostaviti demilitariziranu zonu 100 kilometara unutar ruskog teritorija kako bi spriječila budući sukob, ustvrdio je Budanov: "Ovo bi trebao biti naš cilj. Ako ne budu imali namjeru napasti, to ne bi trebao biti problem."

Budanov je za kanal Različiti ljudi iznio još nekoliko zanimljivih informacija i tvrdnji, rekavši kako ruski generali rade protiv Jevgenija Prigožina: "Wagner je maksimalno učinkovit, a regularna ruska vojska maksimalno neučinkovita. Iz čiste zavisti rusko zapovjedništvo pokušava potkopati i eliminirati Wagnerovu grupu. Oko 80 posto onoga što Prigožin govori je apsolutna istina."

Ukrajinski obavještajni šef nadalje tvrdi da je potencijal ruske vojske za napredovanje potpuno iscrpljen, ali još uvijek ima značajan obrambeni potencijal.

"Lukašenko nije idiot"

Rusi su izgradili višeslojni obrambeni sustav. Ipak, od današnje ruske vojske ne može se očekivati da će voditi značajne ofenzivne operacije, tvrdi Budanov, koji se osvrnuo i na stanje u susjednoj Bjelorusiji.

"Aleksandar Lukašenko nije idiot. Ne želi da se u Bjelorusiji dogodi još jedan 24. veljače. Kremlj nije uzeo u obzir njegovo mišljenje prilikom invazije i on je izvukao lekcije. Bivši zamjenik predsjednika ukrajinskog parlamenta Jevgenij Ševčenko odabran je za vezu s Bjelorusijom kako bi je spriječio da uđe u rat i osigurao da, nakon što ruska vojska bude istjerana iz Ukrajine, ne bude novih ofenzivnih akcija s bjeloruske strane. Do danas su se ti napori isplatili", zaključio je Budanov.

Pročitajte više