Šef ukrajinskih obavještajaca: Putin ima 3 dvojnika, išli su na plastične operacije

Foto: EPA

ŠEF ukrajinske obavještajne službe Kirilo Budanov rekao je za britanski Daily Mail da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi dvojnike koji su bili na plastičnim operacijama.

Budanov je u intervjuu za Daily Mail kazao da je ukrajinska vlada vrlo zbunjena stalnim vojnim pogreškama Rusije tijekom invazije te da se zato mnogi pitaju donosi li Putin još uvijek ključne odluke. 

"Bez obzira na to koliko je loš, Putin nije bio idiot. Ruski plan ne slijedi nikakvu logiku. Veliko je pitanje postoji li pravi Putin još uvijek", rekao je šef ukrajinskih obavještajaca uz tvrdnju da su njegovi ljudi otkrili dvojnike korištene da zamijene Putina u posebnim prilikama.

Tri Putinova dvojnika

Budanov, koji je ujedno i general, kaže da je upotreba dvojnika sada uobičajena praksa. 

"Konkretno znamo za tri osobe koje se stalno pojavljuju, no ne znamo koliko ih je točno. Svi su bili na plastičnim operacijama kako bi izgledali jednako. Ono što ih odaje jest visina, a to se vidi na slikama i snimkama. Također, vide se razlike u gestikulacijama, govoru tijela i ušnim resama jer one su jedinstvene za svaku osobu", kaže obavještajac.

Budanov smatra da su u Moskvi promjene neizbježne i da je Putinova smjena u interesu "cijelog civiliziranog svijeta". Ruski državni mediji Budanova povezuju s tajnim operacijama na Krimu jer je bivši operativac specijalnih snaga koji je kasnije imenovan za šefa vojne obavještajne službe. "Rusi me službeno nazivaju neprijateljem broj jedan", rekao je za Daily Mail.

Budanov je i prije govorio da Putin koristi dvojnike. Na ljeto je za News week izjavio da je Putin koristio dvojnike prilikom javnih pojavljivanja kako bi sakrio zdravstvene probleme. "Slika ušiju je drukčija", komentirao je tada Budanov fotografiju sastanka Putina i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"Imamo tajne operativce u Rusiji"

Budanov je za Daily Mail priznao da Ukrajina ima tajne operativce u Rusiji te da je većina njihovih aktivnosti usmjerena na Čečensku Republiku koju vodi Ramzan Kadirov. Prošlog je tjedna kijevski parlament priznao Čečeniju kao okupirano područje.

Budanov je uvjeren da će Ukrajina dobiti rat, ali i da će Putin biti prisiljen otići s vlasti. "Ovaj sukob će promijeniti budući oblik Rusije", kazao je.

 

Pročitajte više