Šef ukrajinskog parlamenta: Prostor za pregovore postaje sve manji

Foto: EPA

TERITORIJALNI integritet Ukrajine nikada neće biti predmet pregovora s Rusijom, upozorio je predsjednik ukrajinskog parlamenta Vrhovne rade. On je održao govor u Europskom parlamentu tijekom posjeta Strasbourgu.

"Baš nikada tema pregovora neće biti pitanje ukrajinskog suvereniteta, neovisnosti i teritorijalnog integriteta. Ukrajina je cjelovita, suverena zemlja i takva će ostati jer je kao takvu priznaje cijeli civilizirani svijet", rekao je Ruslan Stefančuk za Euronews.

Šef ukrajinskog parlamenta Stefančuk izjavio je da postoji prostor za pregovore i diplomaciju, ali da se mora razumjeti da sa svakim Irpinom, Bučom i Mariupoljem prostor postaje sve manji. Sve se više spekulira o tome kakve bi ustupke Rusija mogla zahtijevati da dođe do primirja i da zaustavi agresiju na Ukrajinu.

"Rat će završiti pobjedom Ukrajine i Europe"

Stefančuk je istaknuo da će rat završiti pobjedom Ukrajine i cijele Europe. Rekao je da ne zna kada će to biti, ali da je siguran da je zajednička pobjeda svakim danom sve bliža. 

"Ukrajinci žele biti ujedinjeni i žele biti u Europi. Žele živjeti sa slobodnim zemljama, a ne u Sovjetskom Savezu 2.0", rekao je Stefančuk, koji je tražio da se Ukrajini dodijeli status kandidata za članstvo u EU. Kijev smatra da je to bitno za jačanje morala naroda.

Ako države članice jednoglasno pristanu na dodjelu statusa, Ukrajina će službeno započeti dugotrajan, složen i skup proces pristupanja EU. Nekoliko članica tvrdi da pristupanje nije prikladno rješenje za sadašnju krizu. Talijanski premijer Mario Draghi nedavno je rekao da je Italija jedina velika zemlja EU koja podržava status kandidata u slučaju Ukrajine.

Pročitajte više