Šef ukrajinskog parlamenta: Rusija vrši terorizam nad ukrajinskim civilima

DANAS je na HRT-u gostovao predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk. Izrazio je zahvalnost Hrvatskoj i ostalim zemljama koje su načelno pristale obučavati ukrajinske borce na svojem teritoriju. Rekao je da je riječ o vrlo vrijednoj pomoći za Ukrajinu, koja je pogođena ruskom agresijom.

"To je zaista vrlo vrijedna pomoć u ovoj situaciji za Ukrajinu jer Ukrajina treba ne samo naoružanje nego i spremnost ukrajinskih vojnika da mogu zaista stručno koristiti tu tehniku. Zato ću biti iznimno zahvalan Hrvatskoj i svim ostalim zemljama koje pomažu u tome jer to je naš zajednički ulog u borbu protiv barbara", kaže. 

Stefančuk, koji je u Zagreb stigao na prvi parlamentarni samit Krimske platforme, rekao je da se radi o iznimnom događaju za Ukrajinu. Što se tiče ruske agresije na Ukrajinu, Stefančuk je rekao da Rusija ne može dobiti prednost na vojnom bojištu pa počinje vršiti terorizam protiv ukrajinskog civilnog stanovništva.

Zahvalio je Hrvatskoj na gostoprimstvu izbjeglim Ukrajincima

"Moramo na odgovarajući način odgovoriti na takvu terorističku djelatnost Ruske Federacije i upravo o tome govorit ćemo i na Krimskoj platformi", kaže i dodaje da nema mjesta u Ukrajini u koje nije došao rat. 

Stefančuk je izrazio zadovoljstvo svojim boravkom u Zagrebu rekavši da u gradu vidi mnogo ukrajinskih zastava i čuje riječi podrške. Dodao je da komunicira s Ukrajincima koji se nalaze u Hrvatskoj te da su oni vrlo zahvalni na svemu što dobivaju.

"Hvala vam što ste otvorili ne samo vrata svojih domova nego i srca za sve Ukrajince", zaključio je Stefančuk. 

Pročitajte više