Šef UN-a: Čovječanstvo se nalazi u opasnosti od globalnog nedostatka čiste vode

Foto: EPA

GLAVNI tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da se čovječanstvo nalazi u opasnosti od globalnog nedostatka čiste vode koji će se samo pogoršati u nadolazećim godinama. "Prekinuli smo vodeni ciklus, uništili ekosustave i zagadili podzemne vode", rekao je Guterres na početku trodnevne konferencije u New Yorku na kojoj se raspravljalo o izvorima svježe vode u svijetu.

"Isušujemo krvotok čovječanstva vampirskom potrošnjom i neodrživom upotrebom vode koja isparava zbog globalnog zatopljenja", dodao je. To je prvi veliki sastanak UN-a od 1977. na kojem će se govoriti isključivo o vodi. Sudjeluju deseci ministara i nekoliko čelnika zemalja koji neće donositi nikakav značajniji sporazum, nego će glasati o neobvezujućem akcijskom planu.

Otežana opskrba

Klimatski problemi i ekonomske teškoće povezane sa zagađenjima otežavaju opskrbu pitkom vodom, prema Svjetskom izvješću o vodi koje je objavljeno uoči konferencije. Procjenjuje se da deset posto svjetske populacije živi u zemljama visokog ili kritičnog rizika od nedostatka vode.

Prema drugom izvješću UN-a, globalna konzumacija vode trebala bi porasti za oko jedan posto do 2050. godine, slično kao u proteklih 40 godina. U siromašnijim zemljama rizik se uglavnom tiče slabe kvalitete vode, a u industrijskim državama problematična je potrošnja vode u poljoprivredi.

Zbog klimatske krize određene regije značajno su izložene ekstremnim i produženim sušama, što ima ozbiljne posljedice za biljni i životinjski svijet, upozoravaju stručnjaci.

Pročitajte više

 

Pročitajte više